Szájról szájra helyett, kortárs asszociáció

Beszámoló: | 2013-04-05 23:05:44

Tényleg csak szavakkal lehet hatásosan terjeszteni egy kiállítás hírét? Egy kiállításét, ahol a látvány a lényeg. Talán nézőpontot kellene váltani... szavak helyett inkább bele kéne vetíteni a kiállítás élményét közvetlenül a képzeletbe. Megpróbáljuk!

Mint minden jó program, a kiállítások is szájról szájra terjednek a közönség ismerősi körében. Lássuk csak, hogyan működött ez eddig és mi változik mostantól? 

A kiállítás előszöris mindig valamilyen élményt vált ki belőlünk... érzelmeket, benyomásokat, érzéseket kapunk; ami alapján előbb vagy utóbb értelmlezzük a látottakat és kialakul a konkrét véleményünk. Mi, a közönség (de a kritikusok is) legtöbbször ezt a letisztult véleményt adjuk tovább ismerőseinkek.
 
A nehezebben emészthető kortárs kiállítások esetében előfordulhat, hogy nem értjük meg azonnal a művész mondanivalóját. Ekkor két dolog történhet:
Ha az élmény nem volt erőteljes, akkor a kiállítás feldolgozatlanul a feledés homályába merül. Ilyenkor többnyire szóba sem kerül többet, vagy elintézzük egy „Hát nem is tudom” - kézlegyintéssel.
Ha viszont erős érzelmeket váltott ki belőlünk, akkor nem adjuk fel a megfejtését. Minél tovább emésztgetjük, annál inkábbb igényeljük a látottak megbeszélését. A kiállításról még azelőtt mesélni fogunk az ismerősinknek, mielőtt a véleményünket meg tudnánk fogalmazni róla.
 
Ilyenkor szavakba foglaljuk a képeket és a benyomásainkat, érzéseinket, amik elfogtak bennünket. Asszociációinkat olyan beleéléssel meséljük el, hogy a beszélgető partnerünkben is kialakul egy kép.
 
Kortárs asszociáció és plakát
 
A KiállításAjánló egy újszerű plakátalkotási módszerrel ajánlja a következő kiállítást. A megnyitón mostantól nem csak fényképeket készít a beszámoló mellé, hanem a közönség képzeletében születő kortárs plakátot is kreál.  Ehhez a szájról-szájra terjedést veszi kiindulási alapul, csak a szavakat nem szájról-szájra adják majd, hanem egy asszociációs plakátra kivetítve képzeletből képzeletbe terjesztik.
 
A plakát tehát a kiállítás közönségének képzeletéből indul, akiket véleményük helyett kivételesen elementáris benyomásaikról kérdezik. A közönségnek a legegyszerűbb szavak kell leírni a kiállított képeket és a kiváltott érzéseket.
 
A kiállításról így kapott asszociációkat egy független alkotóközösség – a Belvárosi Képzőműhely kreatív csoportjának gondjaira bízzák, akik a szavak leképezésével előhívják a plakátot. A munka előtt a csoport tagjai nem nézhetik meg a kiállítást és nem is tudják melyik kiállításról készítenek plakátot. Pusztán kortásaik szavai alapján alkotnak, asszociálnak tovább.
 
Ne lepődj meg, ha egy megnyitón a KiállításAjánló csapata a benned épp csak megfogalmazódó dolgokról kérdez. Játssz a gondolataiddal - asszociálj bátran, mert épp egy kortárs alkotófolyamat aktív részese lettél.
 
Az asszociációs plakátot hamarosan megtalálod a KiállításAjánló weboldalán és a Facebook-on!
 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága V2024