Ne a tropikáriumba! Május végéig a Három Hét Galériában vannak az állatok.

Élménybeszámoló: | 2013-04-18 00:27:33

Néhány ember egy állat, a szó rosszabbik értelmében - néhányan meg másképp. Nem véletlenül születtek olyan kifejezések, hogy:   
makacs, mint az öszvér; páváskodik; ravasz, mint a róka; torkos borz; birkatürelmű és a többi...   
Sablonosnak tűnik, de valljuk be: néha mindenkiből előtörnek állatias ösztönök. Még a legszelídebbekből is – és most nem magamra gondolok –, bár belőlük inkább csak egy kedves kiscica formájában.   

Ijesztő, hogy Jókúti András milyen pontosan rátalál az állatra az emberekben – vagy az emberre az állatokban?

Fotói nem csupán szárnyaló fantáziára, hanem tűéles emberismeretre is vallanak – lehet, hogy pszichomókus. Hacsak nem szerelt a kamerájában valami tudományos-fantasztikus filmből replikált high-tech kütyüt. Belőle még ezt is kinézném.

Mindenesetre, pirulva kerültem a tekintetét, nehogy levetkőztessen vele és a kiszabaduljon a bennem bujkáló állatkert... még a végén kárt tennének a remek közönségben. Igazán kár lenne értük, hiszen csodálatosan sokszínű embersereg gyűlt össze a megnyitóra! Gazellák, papagájok, szurikáták – az emberek teli mosollyal vagy épp tátott szájjal nézték a fényképeket és hallgatták az egyedülálló megnyitóbeszédet.

Mert szerda este nem csupán egy átlagos beszédet kaptunk Várady Zsuzsitól és Tóth Barnabástól, hanem egy feledhetetlen ismeretterjesztő előadást a képeken látható állatokról és nagyonis emberi tulajdonságaikról. Mindezt teljesen hivatalos forrásból, a jól ismert és gyermekkorunkban agyonlapozgatott Búvár zsebkönyvekből. Egyszerre volt tárgyilagosan tudományos és humoros. Igen, néha könnyfakasztóan vicces :)

Azt hittem, ezeket a fényképeket nem lehet überelni. De ez a megnyitóbeszéd tökéletesen megkoronázta és örökös trónjára helyezte a lelkemben a La bête humaine - Állat az emberben kiállítást, köszönjük szépen! Művész úr, előadók, szervezők – hálásak vagyunk az élményért.

De az órák óta féltve őrzött kíváncsiságom csak nem múlik el. Még mindig furdalja az oldalam: vajon bennem mit látott volna Jókúti András – ha elé állok szélesen vigyorogva. Mi a diagnózis doktor úr? Kutyaprotkó?

Jókúti András Állat az emberben fotókiállítása 2013. május 25-ig látható a Három Hét Galériában.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Három Hét Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága V2024