Időutazásra felkészülni! Vigyáz, kész, rajt...

Élménybeszámoló: | 2012-05-14 21:46:26

Csak átlépsz a kapun és mesés korok elevenednek meg körülötted. Nem, ez most nem álom. Ha kinyitod a szemed és közelebb jössz hozzá, valósággá válik.

Egyre kevesebben vágyunk arra, hogy tűnékeny téli álmokból gyűjtsünk energiát a következő napra. Azokat, akik mégis tavaszi fáradtsában szenvednek igenis buzdítom, hogy a békés szunyókálás helyett ők is induljanak útra és hódítsák meg a teret (no meg az időt). 

Világgá menni nem kell, mert lehet akármilyen kicsiny a hazánk, megannyi fantasztikus helyet tartogat. Egy kiadós kirándulás vidéki városokban kiszakít a mindennapok szürkeségéből. Sétálni a parkokban, elmélázni a nevezetességek előtt, gyönyörködni a környező erdők, hegyek bujaságában egy csapásra felfrissíti a testet és a lelket... és jó eséllyel a szellemet is.
Elgondolkodtató, hogy ami körülvesz bennünket, az csupán a jelen. Ha vigyázunk rá, akkor örökké megmarad. Itt lesz többszáz év múlva is... ahogy itt volt többszáz évvel ezelőtt is. Vajon változatlanul?
 
Magyarországon vannak csodával határos helyek, ahol megtudhatjuk a választ. Olyan helyek, amelyeket csak egy kapu választ el a jelentől. Nem titkos, nem őrzi senki sem, szabad a bejárás - csak tudni kell hol találjuk. Egyről biztosan tudok, a saját szememmel láttam Sárospatakon. 
 
A kíváncsiság hajtott közelebb és nem bírtam ellenállni a csábításnak... beléptem rajta. Hogy mi fogadott? Nehéz szavakba foglalni, mert felülmúlta minden elképzelésemet.
Egy középkori várba csöppentem, hosszú évtizedeken átsuhanva ismertem meg a Rákócziak dicső korát. Láttam hogyan növekszik a vár pompás török csempékkel díszített palotává, éreztem ahogy megérinti a szabadságharc szele, láttam az utolsó kuruc országgyűlést és hallottam ahogy kimondták a jobbágyok hajdúszabadságát, miközben egyszerre érzékeltem a romantika és a reneszánsz gyönyöreit... 
 
Elsőre félelmetesnek tűnhet mindez, de nincs ok aggodalomra. Egy vezető kísér végig az időutazáson, vigyázza minden léptünket és bármit elmagyaráz ha szükség lenne rá. A legjobb történelemkönyv is száraz ehhez a látványos és tanulságos időutazáshoz képest.
 
Sárospatak hazánk szeme fénye és ha körülnézel, megcsillan benne a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának kapuja. Érdemes belépni rajta, mert évente náhány alkalommal különös dolgok történnek. Pünkösd vasárnap kosztümös történelmi felvonulás, hétfőn a Szent Erzsébet ereklyéjével tartott egyházi körmenet vonul a várkertben. Július harmadik hétvégéjén a Rákócziak korát, a XVII. századi hadi eseményeket idéző várostrom és fegyverbemutató részesei lehetnek az érdeklődők.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma
3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága V2024