Vörös Miklós: Talált tárgyak

Budapest, Faur Zsófi Galéria, 2017.01.19. - 2017.02.28.

Első pillantásra találomra egymás mellé halmozott kacatok, valójában talált tárgyak jól átgondolt kompozícióival elmesélt izgalmas történetek. Vörös Miklós fotói február 28-ig láthatók a Faur Zsófi Galériában.
 
Egy megrepedt, munkavédelmi sisak, fél pár kesztyű, mérőszalag, egy szebb napokat is látott rádiósmagnó, meztelen nős kártya, feles üveg és cigarettás doboz. És mindez egy festékfoltos hullámpapíron. A kép címe: Üzemi baleset. Ebből a képből is - mint a kiállítás összes többi darabjából ? hihetetlen erő sugárzik. Szinte látjuk magunk előtt a sisak gazdáját, amint felhajtja a napindító tömény boldogságot, majd hanyagul rágyújt. Látjuk őt az állványon dolgozni, megbotlani, majd a mélybe zuhanni, és halljuk a rádiós kívánságműsort elnyomó csattanást is.
 
Vörös Miklós képzőművész 13 csendélete 13 történetet mesél el. Pontosabban csak támpontokat, kapaszkodókat ad magányos, elhagyott tárgyak formájában képzeletünknek, a sztorikat nekünk kell kikerekítenünk. Pontosan ezért érdekesek ezek a képek. Hiszen egy csendélet általában magát adja, nem akar önmagán túlmutatni, főleg nem egy történet esszenciája lenni.
 
Öngól, Az utolsó SMS, Iroda, Randi. A képek éppolyan izgalmasak, mint a művészeti projekt születésének körülményei: "A koncepció magját az adta, hogy a lakásom környékén sorra találkoztam érdekes, elhagyott vagy kitett tárgyakkal. Első lépésként az egyik ilyen tárgyat hazavittem, nézegettem, és elképzeltem köré egy történetet. Később úgy szelektáltam a megtalált tárgyakat, hogy azok valahogy folytatni tudják ezt a vélt cselekményt. Mikor aztán összeállt egy történetnyi tárgycsoport, megkomponáltam, és megörökítettem őket." - emlékszik a művész a kezdetekre.
 
Az online térben a színfalak mögé is benézhetünk, és a megtalálásuk helyszínén fedezhetjük fel a tárgyakat: instagram.com/talalttargyak
 
Műkedvelő tippünk: a képekkel érdemes először a cím elolvasása nélkül ismerkednünk, majd elolvasni a címet, végül a kép mellett kifüggesztett történetet is. A Metropol Egyetem írásművészet szakos hallgatói, ugyanis felosztották egymás között a képeket, és mindegyikhez megírták saját történetüket. 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Faur Zsófi Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága