Teleki László, az országgyűlés halottja

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2011.10.26. - 2012.01.31.

Teleki László gróf (1811-1861) életműve és személye érdemes arra, hogy emlékezzünk rá. Kiállításunk nem titkolt célja, hogy bizonyítsa: Teleki Lászlónak a legnagyobb magyar történelmi személyiségek között van a helye. Nemcsak a történeti munkákban, hanem a nemzeti emlékezetben is. Születésének 200., halálának 150. évfordulóján ezért adózunk reprezentatív történeti kiállítással emlékének.

A genius loci okán megfelelő helyszín a Magyar Nemzeti Múzeum épülete, hiszen a Teleki László életében oly döntő és végzetes 1861-es országgyűlés a múzeum Dísztermében ülésezett és minden bizonnyal ezért tartották itt néhány nappal Palóczy László korelnök halála és búcsúztatása után az ő gyászszertartását is. A kiállítás helyszíne a múzeum kör alakú előcsarnoka (az ún. Rotunda), az a hely, ahol 150 évvel ezelőtt gróf Teleki Lászlót felravatalozták. Ezt a másfél évszázaddal ezelőtti gyászteret idézzük meg a kiállításban.

Az életpályát, azaz reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, az 1861-es országgyűlést, valamint öngyilkosságát, temetését, személyének „kultuszát” műtárgyak, dokumentumok valamint a modern technika eszközeinek segítségével mutatjuk be. Az öngyilkosságot követő rendőrségi helyszínelés különös hangsúlyt kap a bemutatás során, így az eredeti dokumentumok mellett 3D-ben láthatjuk Mayer György fotográfusnak a helyszínen készített, Teleki László holttestét ábrázoló sztereofotóját, életnagyságú kivetítésben. A kép jelentőségét nemcsak a téma adja, hanem az, hogy a magyar kriminalisztika történetében ez volt az első olyan fényképfelvétel, amelyet bűnügyi helyszínen, a nyomok rögzítése céljából készítettek. Ezért bemutatjuk a Rendőrtiszti Főiskola és az ORFK Bűnügyi és Szakértői Intézetének munkatársai által a kiállítás számára készített filmet is, amelyből a korabeli helyszínelési körülményeket éppúgy megismerhetjük, mint azt, miképp folyna le ugyanez a rendőrségi vizsgálat ma, a 21. században.

 

A kiállításhoz tudományos konferencia, majd november hónaptól gazdag programsorozat kapcsolódik.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Rotunda 
Vezető kurátor: Debreczeni-Droppán Béla 
Kurátorok: Gödölle Mátyás, Cs. Lengyel Beatrix, M. Lovas Krisztina

CÍMKÉK: emlék kiállítás | történeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest VIII. ker., Múzeum krt. 14-16.

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága