Lelki Gravitáció - Kalmár János szobrászművész kiállítása

Budapest, FUGA Budapesti Építészeti Központ, 2015.09.08. - 2015.09.26.

Képzőművészet, zene és irodalom találkozik a Kalmár János legújabb alkotásaiból rendezett kiállításon. A Lelki Gravitáció című tárlatot koncert nyitja szeptember 8-án a FUGA-ban.

A 2014 és 2015 között készült új alkotásokból rendezett kiállítás a szobrászat, festészet és a rajz klasszikus hagyományait ötvözi az installáció műfajával. A kiállítás térbeli formái, grafikai jelei, a kortárs zene és irodalom hangjai és szavai különböző nyelvek együttes értelmezést adják annak a kornak, amelyben élünk.

A kiállítás megnyitóján, 2015. szeptember 8.-án 18 órától magyar és lengyel zenészek (Dóra Attila, Gryllus Samu, Tomek Gadecki, Marcin Bozek és Bolcsó Bálint) koncertje nyitja meg a kiállítást.    
A finissage-on, 2015. szeptember 26.-án Gryllus Samu vezényletével, Nagy Ákos, Fazekas Ábel, Porteleki Áron,  Tijana Stankovic magyar és szerb zenészekkel kiegészülve a Spiritual Gravitation Soundpainting Orchestra formáció ad koncertet Falcsik Mari, Lázár Júlia, Marno János és Csácsár László irodalmárok közreműködésével.    
Mindez Dóra Attila zenéjére épül, melyet külön erre a kiállításra komponált, és mely a kiállítás hangjaként - a látogatók mozgásától függően- részben és teljes terjedelmében is megszólal.

„A lelki és a testi gravitáció ellentétes, mégis e világunkban együtt kell, hogy működjenek. A lélek örök természete szerint alakul életünk, ez jelenik meg a térben érzékeink számára. Eredendő, erősebb szerepénél fogva nyomja rá bélyegét arra az anyagra és térre, amelyben élünk, hogy mint az arcom, viselje történetünk. Így hordja a szobor is megértéseimet, anyaggal idézve meg a lélek legmélyebb vágyait, ellentétes természetével teszi jelenvalóvá, amint tanultam ezen a földön.”- írja a kiállítás ajánlójában a Munkácsy-díjas  szobrászművész.

Kalmár János Budapesten született 1952-ben. Művészeti tanulmányait a varsói Képzőművészeti Akadémián kezdte, majd a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta Vígh Tamás tanítványaként. 2011 óta főleg Párizsban él és dolgozik.    
A Lelki Gravitáció című kiállítás 2015. szeptember 8. és 26. között tekinthető meg a FUGA-ban.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága