Lelki Gravitáció - Kalmár János szobrászművész kiállítása

Budapest, FUGA Budapesti Építészeti Központ, 2015.09.08. - 2015.09.26.

Képzőművészet, zene és irodalom találkozik a Kalmár János legújabb alkotásaiból rendezett kiállításon. A Lelki Gravitáció című tárlatot koncert nyitja szeptember 8-án a FUGA-ban.

A 2014 és 2015 között készült új alkotásokból rendezett kiállítás a szobrászat, festészet és a rajz klasszikus hagyományait ötvözi az installáció műfajával. A kiállítás térbeli formái, grafikai jelei, a kortárs zene és irodalom hangjai és szavai különböző nyelvek együttes értelmezést adják annak a kornak, amelyben élünk.

A kiállítás megnyitóján, 2015. szeptember 8.-án 18 órától magyar és lengyel zenészek (Dóra Attila, Gryllus Samu, Tomek Gadecki, Marcin Bozek és Bolcsó Bálint) koncertje nyitja meg a kiállítást.    
A finissage-on, 2015. szeptember 26.-án Gryllus Samu vezényletével, Nagy Ákos, Fazekas Ábel, Porteleki Áron,  Tijana Stankovic magyar és szerb zenészekkel kiegészülve a Spiritual Gravitation Soundpainting Orchestra formáció ad koncertet Falcsik Mari, Lázár Júlia, Marno János és Csácsár László irodalmárok közreműködésével.    
Mindez Dóra Attila zenéjére épül, melyet külön erre a kiállításra komponált, és mely a kiállítás hangjaként - a látogatók mozgásától függően- részben és teljes terjedelmében is megszólal.

„A lelki és a testi gravitáció ellentétes, mégis e világunkban együtt kell, hogy működjenek. A lélek örök természete szerint alakul életünk, ez jelenik meg a térben érzékeink számára. Eredendő, erősebb szerepénél fogva nyomja rá bélyegét arra az anyagra és térre, amelyben élünk, hogy mint az arcom, viselje történetünk. Így hordja a szobor is megértéseimet, anyaggal idézve meg a lélek legmélyebb vágyait, ellentétes természetével teszi jelenvalóvá, amint tanultam ezen a földön.”- írja a kiállítás ajánlójában a Munkácsy-díjas  szobrászművész.

Kalmár János Budapesten született 1952-ben. Művészeti tanulmányait a varsói Képzőművészeti Akadémián kezdte, majd a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta Vígh Tamás tanítványaként. 2011 óta főleg Párizsban él és dolgozik.    
A Lelki Gravitáció című kiállítás 2015. szeptember 8. és 26. között tekinthető meg a FUGA-ban.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága