Csabai Wagner József képi emlékezete

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum, 2017.10.18. - 2017.11.03.

A Munkácsy Mihály Múzeum a Békés Megyei Könyvtárral együttműködve 2017. október 18 - november 23-ig mutatja be a Csabai Wagner József képi emlékezete című időszaki kiállítást a könyvtár Lipták Pál Termében.  
A tárlat megnyitó ünnepségére a Magyar Festészet Napján, október 18-án 17.00 órai kezdettel a Békés Megyei Könyvtárban kerül sor.

Az október 18-i festészet napjára nyíló tárlat a múzeum épületének kivitelezőjére, Csabai Wagner Józsefre (Mezőberény, 1888 – Mezőtúr, 1967) emlékezik, aki ötven évvel ezelőtt halt meg és felváltva építészi karrierjét, festőnek állt. A sors furcsa fintora, hogy a kiállítás a Békés Megyei Könyvtár régi épületében lesz látható, ott, abban az ún. Urszinyi-házban, melyet a festő édesapja épített.

A tárlaton a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében fellelhető alkotásainak java szerepel majd:          
korai festménye, három akvarellje, két pasztellje és két tusrajza. A művek jellemzően egy korszakból valóak, a művész mezőtúri alkotói időszakából, kivéve, a festményt, mely korai korszakának terméke. Ez a mű ritkaságszámba megy, hiszen Csabai Wagner a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után ugyan büszkén vállalta csabaiságát, de mivel műtermét Pesten tartotta fenn, így csak ez az egy, 1927-es datálású képe került az itthoni gyűjteménybe.

A művészeteket kedvelők és a helytörténet iránt érdeklődők számára külön érdekesség, hogy a könyvtár által összeállított, náluk megtalálható kötetek mellett, a múzeumnak 2007-ban felajánlott Csabai Wagner József 117 darabos könyvgyűjteményéből egy válogatás is látható lesz.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Munkácsy Mihály Múzeum
5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága