Out West - Iain Patterson skót képzőművész kiállítása

Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria, 2017.03.02. - 2017.03.26.

A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész 2017. március 2-án 18 órakor.  
 
Közreműködik ifj. Csoóri Sándor Kossuth-díjas népzenész.  
 
A megnyitót követően a művész vetített képes előadást tart az ősi skót építészetről 19 órakor.

Iain Patterson skót képzőművész és egyetemi tanár 1946-ban született. Számos egyéni és csoprtos tárlata mellett 30 éven át oktatott az Edinburgh-i Művészeti Egyetem (Edinburgh College of Art - ECA) Rajz- és Festészet karán és alapító tagja és elnöke volt az Edinburgh-i Collective Gallery-nek. Műveit magán és nemzetközi művészeti gyűjtemények őrzik, így többek közt a Museum of Modern Art New York.

A képzőművészet mellett a népi építészet és az improvizációs zene elkötelezettje.

"Munkám célja a valóságos és elképzelt tapasztalat és testiség kifejezése. A rajz és festés módjának hangsúlya a ritmikus improvizáció különböző technikai eszközökkel, amelyek témája szándékosan formalista, egyszerű és korlátozott."
 

"Magyar kapcsolataimról:

Először véletlenül érkeztem Magyarországra.

1968-as prágai látogatásom során, a szovjet inváziót egy héttel kerültem el, majd a következő évben augusztusban jegyet vettem egy London - Prága járatra. A repülőút során arról tájékoztattak, hogy prágai repülőteret lezárták a forgalom elől - így Budapestre érkeztem, és ott is maradtam, amíg a határ néhány nappal később ismét meg nem nyílt.

A következő magyar állomás Pécs, 1980. Meghívást kaptam a Pécsi Grafikai Műhelybe. Hat hétig tartózkodtam az alkotótáborban, s nagyon jó kapcsolatokat és  barátságokat alakítottam ki.

1986-ban három hónapos alkotói szabadságot töltöttem Miskolcon és környékén.

Más művészekkel együtt, kapcsolatba kerültem magyar építészekkel, akik Magyarország és Skócia közötti lehetőségek és a kapcsolatok fejlesztését segítették. Emellett a budapesti Fiatal Művészek Klubjában 1989-ben szerveztek számomra egyéni kiállítást. Ezt több kiállítás és "építészeti" előadás követte. Eljutottam Erdélybe is, amit lenyűgözőnek találtam és tovább növelte érdeklődésemet a népművészet és különösen szeretetemet a népzene iránt. Budapesti látogatásaim legtöbbször úgy történtek, hogy egybeestek az éves Táncháztalálkozóval."

 

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom utca 2-10.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága