Végh László - Kárpátalja az orosz-ukrán konfliktus árnyékában

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó ház, 2017.01.27. - 2017.03.12.

Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a Mai Manó Házban

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége, megmérettetése és díjazása. Az 1991-ben Pécsi József fotográfus (1889-1956) tiszteletére alapított, legfeljebb háromszor egy éves időintervallumra megpályázható ösztöndíj fennállásának 26 éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott lehetőséget és támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására a bemutatkozó kiállításon, illetve katalógusban való prezentálására művészi pályájuk jelentős lépcsőfokaként.
A Mai Manó Ház 17 éve szakmai felelősséggel reprezentálja a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat elnyert fotográfusokat. 2000-től a Mai Manó Ház a megrendezője a beszámoló kiállításoknak.
 
Végh László - Kárpátalja az orosz-ukrán konfliktus árnyékában
 
Hazánk elszakított országrészei közül Kárpátaljának sok tekintetben az elhanyagolt mostohatestvér szerepe jutott. Noha a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt az utóbbi években többször is a figyelem középpontjába került az ott élő magyarság, keveset tudunk az emberek hétköznapjairól. A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjnak köszönhetően 2015-ben és 2016-ban rendszeresen kiutaztam Kárpátaljára, hogy az ott élő emberek mindennapjait fotózzam. Kárpátalján az idő előrehaladtával egyre inkább tudatosult bennem, hogy mennyire leegyszerűsítve láttam itthonról a soknemzetiségű vidéket, melynek vaktérképén a közel kétéves kutatómunka során is csak kisebb területe körvonalazódott ki. Munkám elején elsősorban a kelet-ukrajnai konfliktus kárpátaljai vetületére voltam kíváncsi. Fotóztam a frontot megjárt katonákat, családfő nélkül maradt otthonokba jutottam el, perifériákra került embereknél jártam. Bár az életszínvonal folyamatos romlása, az ukrán fizetőeszköz értéktelenedése, s a mindent átszövő korrupció megnehezíti a mindennapokat és megnövelte a kivándorlók számát, mégis él a remény azokban, akik a maradás mellett döntenek.
(Végh László)

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó ház
1065 Budapest, Nagymező utca 20

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága