UTÓ/ HATÁS // ColLab-kiállítás

Budapest, MüSzi – Művelődési Szint Alkotóközpont és Befogadótér, 2015.01.08. - 2015.01.31.

A művész az alkotásával fejezi ki a mondandóját, de előfordul, hogy a néző más következtetést von le belőle... Járjunk csak utána!

Az Utó/ hatás öt fiatal budapesti képzőművész közös projektje, amely a Collaboration Laboratory (ColLab) együttműködés/ együttgondolkodás újabb állomásaként valósul meg.

A művészek a műbefogadás problematikájára akartak reflektálni. Két szerepkörük volt ebben a projektben: a műbefogadó és a műalkotó. A befogadóban lezajló percepciós folyamat nem vizualizálódik mások számára. A alkotó művészetén keresztül kommunikál a nézővel, ezeket az információkat a befogadó értelmezi, melyek azonban nem feltétlenül egyeznek az alkotó alapkoncepciójával. Wittgenstein alapgondalat sejlik fel ebben a koncepcióban, melyet a művészek maguk elé tűztek célul. Ez a projekt valóságossá és kézzelfoghatóvá kívánja tenni ezt a gondolatok megértésekor és leképzésekor létrejövő elcsúszást. Az ószövetségi bábeli zűrzavar szimbóluma ennek a megnemértésnek már évezredek óta.

Kísérletet tettek arra az alkotók, hogy ezt a megértési avagy nem-megértési folyamatot mások számára is interpretálják. Tükröt tartanak a mai kortárs műértelmezésnek, a könnyed, játékos hangnem ezt a fajta attitűdöt hangsúlyozza. Mint az a kiállított munkákból is világosan kiderül, az alkotók nem voltak képesek megfejteni egymás gondolatait maradéktalanul (bár ebben a projekt befejezéséig nem lehettek biztosak) mégis munkáikkal egyedi, művészi létüket bizonyítják. Rávilágítanak arra, hogy a másik művész által alkotott művek mint tökéletes inspirációforrás szolgálnak, mindazzal együtt, hogy egy teljesen más jelentésréteget sikerült kifejteniük belőlük, mely talán nem is volt az előzőleg alkotó művész sajátja. Sokszínű, változatos munkáik azt sugallják felénk, hogy ez talán nem is baj, és a mai kortárs képzőművészeti közegben elterjedt, kényszeres képfejtési vágyat mintegy félredobva, a műélvezetre és a műértés más aspektusaira fókuszálnak.

A didaktizmust kizárva, de az emberek számára élvezhető vizuális műalkotásokat kívánnak létrehozni, melyek művészi minőségüknél fogva is gondolatébresztő a néző számára, még ha az eredeti alapgondolat nem is bontakozik ki teljes egészében. Egyfajta kitárulkozásként értelmezhető, hogy a művészek felfedik és lerántják a leplet arról a tévhitről, hogy a művészek feltétel nélkül megértik egymás munkáit, vagy hogy a műértemezésben a köreiken kívül álló befogadó felet állnak. Az itt kiállító öt művész önnönmagát lecsupaszítva, védtelenül feltárja a néző előtt a műbefogadás megannyi aspektusát és rejtélyeit, nem tesz különbséget maga és más néző között.

Megnyitó: 2015. január 8. (csütörtök) 19.00

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 08 – január 31. | H-P 10.00-18.00, Sz-V 14.00-18.00 Müszi – Művészeti Szint | 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. (A bejárat a Somogyi Béla utca felől található, egy nagy, zöld ajtó Müszi logóval – csöngess bátran!)

 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

MüSzi – Művelődési Szint Alkotóközpont és Befogadótér
1083 Budapest, Blaha Lujza tér (Corvin áruház III. em.)

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága