Tót Endre: Nagyon speciálís örömök

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017.01.31. - 2017.03.05.

Tót Endre Nagyon Speciális Örömök című sorozata egy 1971 és 1976 között létrehozott művészi elképzelés alapján 2015-ben megvalósított mű. A 37 szöveggel társított fotóból és 5, egyenként öt részes fotósorozatból álló - Öröm-darab - a művész 1970-ben indult konceptuális periódusának az egyik legkorábbi, későbbi gyakorlata szempontjából irányjelző alkotása.
A művész 1971-ben, egy konceptuális - szöveget és fotót egymáshoz társító - sorozat létrehozásának szándékával fotó-akciókat dokumentált egy professzionális fotográfus közreműködésével. Az 1971 és 1976 között több alkalommal fotózott akciókból kisméretű fekete-fehér fotónagyítások készültek, amelyekből több darab konceptuális fotóműként, vagy kollázs-elemként bukkant fel Tót konceptuális műveiben. Az eredeti ideának megfelelő formában - kép és a hozzá tartozó szöveg együtt szerepeltetésével - 1976-ban, a sorozat lezárásának évében, három publikációban is megjelent egy-egy válogatás a sorozatból: a Flash Artban, a +-0 (Plus Minus Zero) című belga művészeti magazinban és a Fotóművészet folyóiratban Beke László tanulmányával kísérve. Tót Endre számára a két nemzetközi és az egy magyarországi publikációban való megjelenés azt jelentette, hogy koncepciója materiális formát öltött, és műve eljutott a közönséghez.
 
2015-ben, az eredeti negatívok felbukkanása adta az apropóját annak, hogy Tót Endre realizálja korai ideáját, és a sorozat végül teljes egészében, az eredetileg elképzelt formában megvalósulhasson. Jelen kiállításon első alkalommal kerül bemutatásra a teljes széria, Tót Endre sokrétű korabeli művészeti tevékenységének 40 évvel későbbi kiegészítéseként.
(Hegedüs Orsolya)

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága