Találkozzunk az óra alatt! – kiállítás a Széll Kálmán tér megújításáról.

Budapest, Design Terminál, 2013.01.08. - 2013.01.20.

Két kiállítást rendez a Design Terminál a régen Moszkva tér - ma Széll Kálmán tér néven ismert budapesti helyszín köré építeve. A Széll Kálmán tér megújítására kiírt pályázatra beérkezett tervekből; illetve Móricz Simon MOSZKVA TÉR 2004-2005 sorozatának fotóiból. A kiállítások mellett számos kísérő program is várja az odalátogatókat.

2013.01.15. 

18h: Buda szíve és a Kalef a '60-as években - beszélgetés Markó Györggyel, a Kalef című könyv szerzőjével 
Egy tér Budán, mely vetekszik a pesti helyek nyitottságával, empátiájával és sokszínűségével. Egy tér, ami örök és amit a '60-as években a  'kalefosok', a beszivárgó nyugati kultúrát elsőként fogyasztó fiatalok lakták be. Erről az éráról mesél a közönségnek Markó György. 
A szerzővel Balázs Anna művészetelemző, városkutató és Koniorczyk Borbála nemzetközi kapcsolatok szakértő, urbanista, a MUTATÓ blog szerzői beszélgetnek.

2013.01.16. 

18h: Térátrendezés az eredeti funkció megtartása mellett? – kerekasztal-beszélgetés a Széll Kálmán tér átalakulásáról 
Megújulás és emblematikussá vált részletek. Milyennek álmodjuk meg az új teret és mi az, amihez ragaszkodunk a régiből? Csak közlekedési, vagy közösségi funkciót is be kell töltenie a jövő Széll Kálmán terének?

Sok más mellett ezeket a kérdéseket vitatják meg a szakma és a döntéshozók képviselői, a jelenlévő lelkes városrajongó civilek és a jövő mérnökeinek bevonásával.

Résztvevők: Vitézy Dávid vezérigazgató (BKK), Hutiray Gyula képviselő, Fürjes Balázs kormánybiztos, Bojár Iván András főszerkesztő (Octogon), Szemerey Samu építész

Moderátor: Pásztor Erika főszerkesztő (epiteszforum.hu)

2013.01.17.

„Egy üveg whiskey-vel jók vagyunk a Gellért-hegyig, mester?“

19h: Török Ferenc: Moszkva tér című filmjének vetítése

21h: házibuli Szabó Simonnal, a We Love Budapest és a Design Terminál szervezésében

Ezen az estén várjuk mindazokat, akik szeretik a filmet, akikben nosztalgiát ébreszt a történet, vagy akik épp így ismerték meg azt a korszakot. A vetítés után „lelép a vászonról“ Rojál, vagyis – az azóta filmrendezőként is bemutatkozott - Szabó Simon, hogy DJ Sim-ként gondoskodjon a `80-as-90-es évek házibuli-hangulatáról.

 

A kiállítás ideje alatt folyamatosan zajló programok:

Mondd el a véleményed! Hogyan tehetnénk együtt jobb hellyé a Széll Kálmán teret? 
Civil vélemények a tér átalakítására vonatkozó tervekről

A vállalkozó kedvűek kérdőíven mondhatják el véleményüket, melyet a Fiatal Urbanisták Tagozata állított össze a díjazott pályamunkák és a tér megújítására vonatkozó egyéb felvetések alapján. Az összesített válaszokat a FUT tagjai kiértékelik és eljuttatják a pályázat kiíróinak.

Te + Széll Kálmán (tér) 
Interaktív Urbanisztikai Installáció – asszociációs játék a Fiatal Urbanisták Tagozatával

A FUT asszociációs játékra invitálja a látogatókat 3+1, a Széll Kálmán térre jellemző, jellegzetes kép és kérdés segítségével. Az egyszavas és azonnali válaszokat a résztvevők ragasztós jegyzetlapokra, „post-it“-ekre írják fel, amiket a FUT tagjai összegyűjtenek és felragasztanak a Design Terminál üvegfalán elhelyezett sematikus térképre, ezáltal kirajzolódik a jelenlévők közös asszociatív „mentális térképe“ a Széll Kálmán térről. Ezt a FUT a későbbiekben digitálisan feldolgozza, hogy különböző online felületeken a szélesebb közönség is megismerhesse.

A stilizált térképre ugyanakkor a rendezvénysorozat teljes ideje alatt, január 8. és 20. között, bárki elhelyezheti néhány szavas, vagy rajzos post-it-jét arra a kérdésre válaszolva, hogy „Mi az, amit nem tehettél meg a Moszkva téren, de a jövő Széll Kálmán terén szeretnél megtenni?“ Ragasztgatásra fel!

Generációk a téren 
blogbejegyzések a mut-mutato.blog.hu oldalán

Milyennek látták a teret a különböző a generációk: nagyszüleink, a szüleink, vagy épp a mai 40-esek, akik (sokszor hamis) házibuli-címeket cserélgettek szombat esténként?

CÍMKÉK: instállációs kiállítás | helytörténeti kiállítás | fotókiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Design Terminál
1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága