Szűcs Attila: A gravitáció vége

Budapest, Deák Erika Galéria, 2014.11.20. - 2015.01.10.

Ahol a festő kiragadja a képeket eredeti kontextusukból, és történetei különös, vákuumszerű festői terekbe kerülnek...

Megnyitó: 2014. November 20, Csütörtök, 18-21 óra  
Nyitva: 2014. November 21 – 2015. Január 10.   
Megnyitja: Bojár Iván András, művészettörténész

Szűcs Attila az 1990-es évek elején induló festő generáció kiemelkedő, egyik legizgalmasabb alakja.  Festészetének kiindulópontja általában egy már létező kép, fotó, képeslap, internetről letöltött fotó.  Kép-választásai az ismerősség érzetét keltik, mintha a kollektív emlékezet bugyrából venné őket elő. Ezeket a képeket azonban kiragadja eredeti kontextusukból, és történetei különös, vákuumszerű festői terekbe kerülnek. Legújabb, A Gravitáció Vége című kiállításáról Szűcs így beszél: “A Gravitáció Vége tulajdonképpen képi és gondolati áthallásoktól sem mentes metafora. A gravitáció megszűnése két különböző módon is létrejöhet. A szabadesésben tapasztalt súlytalanság során a dolgok válnak súlytalanná, amiként egy következmények nélküli eseménysorban maguk a cselekedetek.  Szintén a gravitáció megszűnéséről beszélhetünk a gravitációs fekete lyuk esetében. Ilyenkor a kalkulálhatatlan végtelen megjelenése teszi értelmetlenné a fogalom használatát.”

Egy meghatározhatatlan térből elő- majd eltűnő csoport, egy kép részleteit megfigyelő női alak, egy süllyedő autó mellett meztelen pózoló és színesen vízszintes csíkokba olvadó nő, egy a foteljába belesüppedő és abban elveszni látszó idős férfitest, vagy a magára hagyott Kádár villa káoszba fulladó összeroskadása. Szűcs ismét olyan képemlékekkel ajándékoz meg minket, amik a tér-idő eseményhorizontján időtlenné válva képesek a figurális festészetet újraértelmezni. 

Szűcs Attila műveit jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria Fordulópontok című kiállításán is megtekinthetik.  http://www.szucsattila.hu/en/cv/2968

Munkáit több neves hazai és külföldi múzeum, mint az athéni Frissiras Múzeum, a Ludwig Múzeum vagy az Európa Parlament gyűjteménye, illetve számos fontos magángyűjtemény őrzi. 

A galéria szerdától péntekig 12-18 óra között, szombaton 11-16 óra között, illetve előzetes egyeztetés után van nyitva. 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Deák Erika Galéria
1061 Budapest; Budapest; Mozsár utca 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága