Zombi Demokrácia

Budapest, NextArt Galéria, 2014.10.22. - 2014.11.22.

Szolnoki Szabolcs debütáló kiállítása a NextArt Galériában.

Megnyitó: 2014. 10. 22, 18:00 óra
Megtekinthető: 2014. 10. 23 – 2014. 11. 22.
 
Szolnoki Szabolcs (1983) személyében a NextArt Galéria legújabb művészének debütáló önálló kiállítását láthatják a látogatók. Festészeti stílusa leginkább az intuíción és a pillanatnyi hangulaton alapszik. Színei élénkek, de műveiben megbújik a melankólia érzete.
 
Noha Szolnoki Szabolcs egy művész szemével szemléli a történéseket, mégsem kívülállóként kezeli világunkat, abban biztos helyet foglal el, nem vonja ki magát annak hatásai alól, határozott álláspontot képvisel.
 
A “zombi demokrácia” egy kegyetlen politikai kifejezés. Demokráciában a választók felhatalmazzák a kormányukat a közhatalom gyakorlására. De a kormány felelőssége az, hogy tiszteletben tartsa a választók akaratát, illetve ha a választók máshogy döntenek a kormánynak mennie kell. A kifejezés arra utal, hogy az adott demokrácia egy élőhalott: van teste ugyan, de hiányzik a szíve. Szolnoki Szabolcs nem politizál ezzel a kiállítással. Egy életérzést ragad meg, ami eluralkodott rajta. Képei ennek kifejeződései.
 
“Úgy gondolom, hogy a kortárs festő nem mentesítheti magát a körülötte lévő világ hatásaitól, társadalmi feszültségeitől. A hangulatok, az érzelmek keresik és megtalálják az útjukat a festményhez. Mindez a témától független, lehet az éppen egy katona portréja, vagy akár egy kékes kabát is. Nem számít más, csak a kifejezés.
Maguk a címek is képesek többletjelentést adni, de ez a funkciójuk nálam másodlagos.
 
2013-ban találkoztam a The Economist egyik cikkében a “zombie demokrácia” kifejezéssel, s ezt olyannyira találónak gondoltam, hogy egy kisebb sorozat is készült hozzá. Az én zombie demokráciámban az ember úszik az árral, még ha nem is tetszik neki. Bulizhat, jól érezheti magát, de egyfajta melankólia telepedik rá, és ez alattomosan fojtogatja.
 
A képeimet csak nagy vonalakban tervezem meg, hagyom, hogy festés közben a kezemet a pillanatnyi és a mindent körbelengő hangulat vezessen, így a festmény azirányított véletleneknek is köszönheti létezését.” – Szolnoki Szabolcs

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

NextArt Galéria
1054 Budapest, Aulich u. 4–6.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága