Rozsda Endre: Beavatás

Budapest, Várfok Galéria, 2017.07.01. - 2017.07.29.

A magyar származású, ám életének nagyobbik részét Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre megkerülhetetlen szereplője a 20. századi művészet történetének: a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik alapító tagja, aki Párizsban bekerül  André Breton és a szürrealisták zárt köreibe és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, pl. Kölnben, Münchenben vagy Párizsban. 1964-ben Copley-díjban részesül olyan jelentős zsűritagok által, mint Hans Arp, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp. 1976-tól haláláig a legendás Bateau-Lavoire-ban él és dolgozik. 1987-ben kitüntetik a francia Ordre des Arts et des Lettres tiszti fokozatával, majd 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével. Alkotásai számos vezető múzeum, így például a párizsi Centre Pompidou és a Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris; a jeruzsálemi The Israel Museum és a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna, valamint a budapesti Magyar Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum kollekciói mellett elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják. 
 
A Várfok Galéria kiállításának egyik fókuszpontja Rozsda szürrealizmus felé induló útjának bemutatása lesz azon évforduló kapcsán, hogy a festő éppen 80 éve, 1937-ben hallotta és látta a Zeneakadémián Bartók Bélát játszani, ami sorfordítónak bizonyult a fiatal művész karrierjének alakulásában. Bartók keze és zenéje rádöbbentette Rozsdát arra, hogy nem kortársa saját magának, aki az élmény hatására, mindent hátrahagyva Párizsban kereste és lelte meg önálló és maradandó festői stílusát, mely a formai absztrakcióban, színek és alakzatok kaleidoszkópszerű, sűrű szövetében teljesedik ki, megszüntetve minden valós teret és időt a vásznon, és emeli Rozsdát a 20. század legnagyobb képzőművészei közé. 
 
Ez a különösen izgalmas átmenet, az absztrakció fokozatos térnyerése több alkotáson keresztül kerül bemutatásra. A tárlat anyaga a festmények mellett eddig még ki nem állított papírmunkákkal egészül ki, ami által egy finom összefüggéseket feltáró hálózat rajzolódik ki. A Párizsból, Rozsda Endre hagyatékából érkező műveket az évek folyamán a legnagyobb magyar magángyűjteményekbe került, apró motívumokkal és színekkel teli, ornamentális szövetstruktúraként burjánzó, Rozsda érett korszakába tartozó művekkel egészítjük ki, hogy általuk minél tágabb spektrumát mutathassunk be Rozsda Endre páratlan festői világának. 
 
Rozsda Endre és a Várfok Galéria termékeny kapcsolata 1999 óta tart, mostani alkalommal a közönség immár Rozsda tizedik egyéni kiállítását tekintheti meg a Várfok falai között. Műveit egyéni kiállítás keretében legutóbb születésének centenáriumán, 2013-ban mutattuk be, a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású Rozsda kiállításával párhuzamosan.  

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Várfok Galéria
1011 Budapest, Várfok u. 11.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága