Petra Feriancova: Sérülékeny, mégis örök

Budapest, VILTIN Galéria, 2015.04.24. - 2015.05.31.

Květoslava Fulierova (1932, szlovák képzőművész) archívuma nagyjából két beépített szekrénnyi helyet foglal el lakásában. Darabjai különböző tárolókban - melyek többsége üres csokoládésdoboz - vannak elosztva. Az archívumot a kronológikus felosztás mellett tematikus kategóriák szerint rendezte el: munka amatőrökkel, utazások, kiállítások, családi élet stb. Amíg társa, Július Koller (1939-2007, szlovák képzőművész) a tünékeny dolgokat gyűjtötte, addig Květa fotóhalmokkal jött haza, melyek nem csak a családi fotóalbumban végezték, hanem Július utómunkálatainak is aláestek.

Megnyitó: 2015. ÁPRILIS 24. | PÉNTEK | 19H – 20H

A KIÁLLÍTÁS 2015. MÁJUS 30.| SZOMBAT | 17H-IG LÁTOGATHATÓ

Květoslava és Július számára a mindennapi élet banális részleteinek dokumentálása kedvelt szokássá vált. Minél hétköznapibb helyzettel találkoztak, annál formálisabban adminisztrálták. A mindennapi élet jelentéktelen tárgyaiból (jegyek, táviratok, újságkivágások) gyűjtött információkból, s ezek tematikus elrendezésével Koller olyan gyűjteményt hozott létre, melyet forrásként használt, mialatt üzeneteket hagyott „ideális közönsége” számára. Más hétköznapi tárgyakon, valamint Květoslava fotóin is alkalmazott változtatásokat: ezek spontán elkapott pillanatok, mint az unokáik játék közben.

Számos párhuzamos, ugyanakkor némiképp ellentmondásos törekvés jellemzi Koller munkáit, melyeken egyidejűleg dolgozott. Olyan műtárgyakat is képes volt létrehozni, amelyeket kifejezetten bolti eladásra (a Dielo nevű kereskedelmi galériában, melynek elnevezése a szlovák „műtárgy” szót rejti) szánt, s amelyek megfelelnek az eladható árucikk kritériumának.

A korszak politikai légköre törekedik a művészetet kizárólag ideológiákat közvetítő eszközként, vagy tisztán dekoratív kellékként látni, miközben az autentikus, egzisztencialista művészet is jelen van, s léte nem feltételekhez kötött, vagy gazdasági szempontok által meghatározott. A művészet nem egyfajta megélhetési forrás, nem lehet az. Az ember nem lehet meg művészet nélkül.

Petra Feriancová 1977-ben született Pozsonyban. Diplomáját a római Szépművészeti Akadémián szerezte 2003-ban. Az 55. Velencei Biennálé szlovák pavilonjának kiállító művésze.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

VILTIN Galéria
1061, Budapest, Vasvári Pál utca 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága