OKTÓBERI TÁRLAT A KERTÉSZ29 GALÉRIÁBAN

Budapest, Kertész29 Galéria, 2011.10.01. - 2011.10.28.

A galéria hagyományához híven ismét egy színvonalas és változatos tárlatnak ad otthont, ahol egy hónapon keresztül hat festőművész munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.  
 
Az alkotók: - Ferenczi Judit, Nagy Kálmán, Orbán Kovács Patrícia, Orbán László, Tholdiné Horváth Ildikó és Zétényi János. A tárlat 2011. október 1-jén, szombaton 16:00-kor nyílik, a megnyitón közreműködik a Latin Kings együttes. Megtekinthető 2011.október 1- október 28-ig, keddtől péntekig 12:00- 18:00-ig.

A galériában már korábban bemutatott és kiállított művészek is szerepelnek a mostani kiállításon, Orbán László és Zétényi János személyében, ami jól példázza, hogy sikeres és jó hangulatú kiállításokat láthatnak a látogatók Kertész utca 29-ben.

A hat kiállító művész képeinek üzenetei segítenek, hogy  mindenki megtalálja azt a hangot vagy hangszert ami belső világára van hangolva.

Ferenczi Judit festőművésznő Solymáron él és alkot, korábban Franciaországban élt. Munkássága igen változatos, aranyműves,

lakberendező és festő. Kiállításai mind itthon mind külföldön egyaránt sikert arattak. Képei témái nagy részben a "külső és belső térrel” kapcsolatosak, emellett kísérletező alkat. Mostanra a letisztult formák és visszafogottabb színek váltak fontossá számára.

Nagy Kálmán zalaegerszegi festőművész, aki szintén számos hazai és külföldi kiállítást tudhat maga mögött. Ő is kísérletező alkat, művei közt éppúgy találhatunk vallásos témájú képeket, tájképet, portrét vagy absztraháló képeket. Kollázs technikát vagy pasztózus, expresszív és lendületes ecset kezelést éppúgy, mint finoman eldolgozott lágy felületeket. Applikált kollázs képei a régi nagy elődöket Braque-t, Picasso-t vagy Kurt Schwitters-t idézik .

Orbán Kovács Patrícia festőművésznő nem mellesleg Orbán László felesége. Egy ideig Angliában élt és alkotott. Munkái túlnyomó része klasszikus témákat dolgoz fel, mint a tájkép és a csendélet vagy a portré. Csendéletei erős fény-árnyék kontrasztokkal operálnak, mint a két nagy barokk mester: George De La Tour és Caravaggio. Tájképei expresszív ecsetkezelése ellentétben áll csendéletei finoman megmunkált felületeivel. Elmondása szerint az impresszionisták színes, életörömöt sugárzó művei hatnak rá leginkább.

Orbán László, festőművész képei számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók, úgy mint az Egyesült Államok Anglia és Németország. Elmondása szerint a valóságtól való elvonatkoztatási és kifejezési hajlam gyermekkora óta kíséri . Korábbi munkáira ez valóban jellemző, az utóbbi időben mégis a realista forma nyelv felé fordult. Jelenleg a Jazz , Blues zene nagy " ikonjairól " készít zenész portré sorozatot. Zenész portréi egyfajta zenei expresszivitást hordoznak,gesztus ecsetvonásokból tünnek elő karakteres arcai, utalva a zene egyszerre konkrét és cseppfolyós, tűnékeny voltára.

Tholdiné Horváth Ildikó, festőművésznő is a zenéből merít ihletet. Eredetileg zongora művész. Őt idézve: " Zongorista vagyok , a festést ajándékba kaptam ". Képei le sem tagadhatnák a zenei inspirációt, ami sugárzik belőlük. Festményei egységes képet mutatnak, letisztult lírai absztrakt alkotásai jól be határolható forma nyelvet követnek. A hullám az ív a kör kiegészül a vonal és négyzet kombinációival.

Mintha egy zenemű partitúráját olvasnánk. Színei visszafogottsága és formai letisztultsága a Balaton nagy festője Egry József  képeit juttatja eszünkbe.

Zétényi János képző és iparművész az Iparművészeti Főiskolán végzett ötvös szakon, emellett festészettel kezdett foglalkozni, a közelmúltban pedig modellfotózással. Festményein, fotóin és reliefjein meghatározó szerepet töltenek be a szép női testek. A művészt idézve: " Munkáimmal a szép és kivételes nők szolgálatába szegődtem ". Festményei a realizmus és fotórealizmus határmezsgyéjén helyezkednek el. A kiállítás érdekessége, hogy a hat kiállító művész festményei mellett láthatjuk Zétényi János egyik bronz domborművét is.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Kertész29 Galéria
Budapest VII. ker.; Kertész u. 29.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága