Nyolc évtized otthonai

Budapest, FUGA Budapesti Építészeti Központ, 2017.01.26. - 2017.02.13.

Az idei kiállítás Győr-Moson-Sopron megye 1910-1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatja be. A 20. század elején az építészet új kihívás előtt állt: megannyi embernek hiányzott a méltó és egészséges otthon. A lakásínség a korábban használt építészeti eszközökkel és beruházói gyakorlattal már nem volt kezelhető: az építészek a kísérletezés útjára léptek. Az állam, a városok és az ipari üzemek tulajdonosai pedig jó esetben felismerték szociális felelősségüket, és egyre többet tettek a méltó lakhatási körülmények megteremtéséért. 1945 után a központosított tervezőirodák és kivitelezővállalatok próbálták az igényesség, gazdaságosság és tömegesség hármas szempontjának kompromisszumait keresni egészen az 1990-es fordulatig. Mindez a megyében sem történt másképp. E rendkívül sokrétű témában a példák válogatásának fő szempontja az volt, hogy minden korszakból bemutassunk egy-egy jellegzetes épületet vagy épületegyüttest. Olyan országosan ismert példák is láthatóak, mint a győri ágyúgyári munkástelep, a két világháború közti soproni modern társasházak vagy az utolsó megyei házgyári lakótelep, Győr-Marcalváros I. üteme. Szemléltetjük azt a léptékváltást, amelynek során hatalmas méretű lakóházakkal épül tovább Győr városközpontja. A családi házas beépítések közül megjelennek többek között a század első felének szükséglakásai, a hatvanas évek kockaházai, és végül a Jurcsik Károly tervezte győri paneles lakóegyüttes is.
A "kompakt" méretű kiállításon archív fotók mellett digitalizált eredeti tervek is szerepelnek. Az anyag gerincét azonban mégis az erre az alkalomra készített légifelvételek, valamint Schmal Fülöp művészi igényességű fényképei adják, illetve Katharina Rothers és Szolnoki József két megyei "kockaházról" szóló anyaga is fontos része a tárlatnak.
 
Készíttetők voltak: Hartmann Gergely, Manninger Dániel, Schmal Dávid, Schmal Fülöp, Mártonffy Gábor, Bretz Annamária, Noha Stúdió

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága