Nona Inescu és Vlad Nancă: Léggyökerek

Budapest, Román Kulturális Intézet, 2017.01.20. - 2017.03.10.

A kiállítást átfonó képzet a talaj felett magasan eredő és a föld felé tartó léggyökér, a helyhez kötöttség és a távolodás, a szabadulás (lehetetlenségének) metaforája. A léggyökerek saját útjukat követve számos ponton találkoznak: ők maguk az átmenet, a kötöttség, és a szerteágazó lehetőségek is.<br/><br/>
Vlad Nancă és Nona Inescu munkáit a saját környezetükhöz való kötődés és kötöttség éppúgy jellemzik, mint az ennek vizsgálatából adódó, a humort is jól ismerő távolságtartás. Mindketten környezetük olyan jellegzetességeit emelik ki és fogalmazzák újra, amelyek e környezet nagyon pontos, érzékeny ismeretéről, közeli megfigyeléséről tanúskodnak, és szinte észrevétlenül válnak meghatározóivá annak. Banális, mindannyiunk szeme előtt lévő dolgok ezek, amelyek úgy ivódnak a környezetbe, hogy szinte észre sem vesszük, abszurditásuk vagy megkapó szépségük egyaránt a hétköznapok ingerküszöbe alá esik. Ezeket a talált helyzeteket, jelenségeket emeli ki a két művész.
 
A kiállítás emblematikus műve Nona Inescu betonpapucsa: a bőr felsőrész nehéz, a lépést szinte lehetetlenné tevő beton aljzathoz kapcsolódik. A kortárs művész szereppel (is) szükségszerűen velejáró mindig úton levés nem engedi az otthonosságban való megkapaszkodást, a valahova tartozás megnyugtató érzését felfüggeszti a kötöttség terhe, a lépések következményének súlya.
 
Nona Inescu (1991) Bukarestben él és alkot. A bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait Fotóművészet és Dinamikus képalkotás szakon, korábban az antwerpeni Királyi Művészeti Akadémián (2010-2011), illetve a londoni Chelsea-i Művészeti és Formatervezési Főiskolán (2009-2010) tanult. Művészetére az interdiszciplinaritás jellemző, egyaránt használja a fotóművészet, az installáció, a szobrászat és a digitális művészet által nyújtott lehetőségeket - munkáiban fellelhetők a poétikai, történelmi utalások, alkotásaival a hétköznapi látás- és gondolkodásmódot provokálja, új utakat nyit a szimbolikus tartalmak értelmezése előtt.
 
Vlad Nancă Bukarestben született 1979-ben, képzőművész, olykor kurátor, a bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait Fotóművészet és Dinamikus képalkotás szakon. Jelentősen hatott rá a bukaresti élet és környezet, installációival és fényképeivel ezt az urbánus közeget dokumentálja. Művészeti projektjei során többféle médiumot használ, továbbá változatos társadalmi és kulturális szimbólumokat, el egészen a szójátékokig, munkái megidézik a nosztalgiát, reflektálnak a romániai közelmúltra és a jelenlegi kulturális közeg kihívásaira.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Román Kulturális Intézet
1146 Budapest, XIV. kerület, Izsó utca 5.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága