Művészek 2D-ben

Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum, 2017.11.28. - 2018.03.18.

Művészek 2 D-ben

A kiállítás tisztelgés a 100 éve született Cenner Mihály színháztörténész előtt.

 

A tárlat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Képzőművészeti Gyűjteményének festészeti és grafikai anyagából válogat. A Bajor Gizi Színészmúzeum emeleti állandó kiállításában és a Krisztina körúti főépület, az Áldásy-palota közösségi tereiben, munkaszobáiban több festmény is látható. Előbbi helyen a színészek, színésznők civil portréi, utóbbi helyen a főépületbe érkező kutatók, látogatók számára biztosítanak örömteli rácsodálkozási lehetőséget. A gazdag grafikai gyűjtemény csupán egy-egy időszaki kiállítás alkalmával, az adott tematikához igazítva tudja felvillantani kincseit.

Most mindkét helyszínen azok a festmények és grafikák jutnak főszerephez, melyek eddig nem kaptak nyilvánosságot, a raktárban pihentek. A színművészeket, színházi szakembereket ábrázoló festmények elvétve a 19. század végéről, nagyobb számban a 20. század első feléből származnak. A Bajor Gizi Színészmúzeum első szobájában színészházaspárok portréi láthatóak. Képzőművészek és színművészek változatos történetei színes világot tárnak elénk. A színészélet kemény munkával, kiszámíthatatlan érvényesüléssel és anyagi lehetőséggel járó kezdőpontjától a polgári lét biztonságán keresztül néha a nagypolgári világ gazdagságáig ívelő pályafutások tanúi lehetünk. A második szobában két művész (Gábor Móric és Beck Judit) munkáin keresztül szó szerint képet kapunk a II. világháború okozta társadalmi változások egzisztenciális és művészi lenyomatáról.

A Krisztina körút I. emeleti folyosóján kiállított portrék segítségével olyan színésznők, színészek, „színházcsinálók” pályaképe elevenedik meg, akik szüleink, nagyszüleink generációja számára napi szinten jelentették a művészi élmény forrását, megtestesülését.

Az adott képzőművészek és színművészek kapcsolata, a felkapott társasági festő híres modelljének alkalmi találkozásától, a meghitt baráti akár rokoni viszonyig széles skálán mozgott; jó vagy kifejezetten kvalitásos, de mindenképpen memóriánkat segítő, emlékőrző produktumokat hozva létre.

A grafikai anyag civil és szerepes portrékon túl jelenetképeket, karikatúrákat is magában foglal. Egy festmény hosszabb elkészülési folyamata többnyire beállított portrét eredményez. Bár a 19. századi metszetek a kor festészeti alkotásaihoz hasonlóan reprezentatív céllal készült beállított portrék, a 20. századi grafikák ezzel szemben többnyire spontaneitásuknál fogva engednek betekintést a színházi világba. A Krisztina körúti épület körtermében egy átfogóbb képet kaphatunk a grafikai gyűjteményről, mely a 19-20. századi alkotásokon keresztül a színészábrázolások változásának folyamatát is bemutatja. A Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig a festmények ellenpontjaként 20. századi válogatott grafikák láthatók, melyek vázlatosságuknál fogva pillanatfelvételeket tárnak a látogatók elé a nagy előadásokról, szerepekről s a mögöttük megbújó színészekről, akik nem utolsó sorban jellegzetes karakterüket, egyéni vonásaikat még karikatúrákon is felvillantják.

 

A kiállítás kurátorai: Ács Piroska, Megyery Noémi művészettörténészek (OSZMI)

 

Kiállítási látványterv: Juhász Tibor

Kiállítási grafika: Kőfaragó Gyula

A kiállítás két helyszínen tekinthető meg: 2017. november 29. és 2018. március 18. között a Bajor Gizi Színészmúzeumban (1124 Bp. Stromfeld Aurél u.16.) szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületében (1013 Bp. Krisztina krt.57.) hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között, pénteken 10 és 14 óra között.)

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Bajor Gizi Színészmúzeum
1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága