Mozdulatművészet-Orkesztika 100+ kiállítás

Budapest, MOHA - Mozdulatművészek Háza, 2014.10.04. - 2014.12.01.

A 102 éves Orkesztika Iskola - Válogatás a jogutód intézmények, az Orkesztika Alapítvány - MOHA-Mozdulatművészek Háza - Mozdulatművészeti Gyűjteménye és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat fotóiból.

Az Orkesztika Alapítvány változó összetételű, helyspecifikus, akár utaztatható kiállítása.)

A duncan-i ihletésű, individualista modern táncművészet Magyarországon, Dr. Dienes Valéria (1879-1978) Párizsból való 1912-es hazaérkezésével kezdi meg hódítóútját, amely történetileg a máig vezet el. A Mozdulatművészet (Dienes Valéria elnevezésével Orkesztika) a táncművészet intellektuális irányzata, tánctudomány és általánosabb értelemben egy teljes embert nevelő újfajta gondolkodásmód, pedagógiai reform és egy modern (mára klasszikus-modern) esztétika megjelenése a tánc világában. Intézményrendszere - a balett mellett - 1920-as évekre alakult ki és került állami engedélyezésre, majd az 1950-es évek ideológiai viharaiban betiltásra, elnémításra került. Az 1970-es években kezdődhetett újra történetileg, és hivatalosan 1991 óta intézményesült keretekben is létezik ez az Iskola. Ma a táncszínpadokon a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, az oktatás és tudomány területén az Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza adja meg formai keretét a működésnek. 

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat, egy huszadik századi új tudományterület, új esztétikai gondolkodású művészeti ág, ősi energiákat megmozdító, klasszikus és esztétizáló, teljes embert igénylő, tánc és mozdulatforma. Mára több generáció tapasztalata öröklődik ezekben a mozdulatformákban, módszertanban és filozófiában. Fontos hagyománya a folyamatos visszaigazolás és megújulás, ahol minden generáció feladata a hagyományok őrzése mellett a jelenidejűség, ezért épültek be a klasszikus tánc és ma például a kortárstánc technikai elemei is a tanított gyakorlati anyagba.  
Mozdulatművészeti Gyűjtemény talán a legnagyobb magángyűjtemény, melynek az iskola és társulat saját archívuma, a Dienes hagyaték adja jelentős részét. Fotográfiái az Orkesztika Iskola 1912 indulásától gyűlnek és a Gyűjtemény vezetői azt folyamatosan bővítik. A kiállítás mindennek szubjektív válogatása, nem törekszik a több mint 100 éves magyar moderntánc múlt tematikus vagy történeti, kronologikus következetes bemutatására, hanem mazsoláz a gyűjtemény darabjaiból. A kiállításban látogatóbarát, emberléptékű, nagyméretű fotografikák is láthatóak.

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

MOHA - Mozdulatművészek Háza
1097 Budapest, IX. kerület, Tagló utca 11-13., Kemikál Telep

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága