MÁS(világ)OK

Budapest, B55 Kortársművészeti Galéria, 2016.04.14. - 2016.04.24.

P. Oláh (Oláh Tibor) festő és Lóránt Zsolt fraktál-grafikus közös kiállítása

Megnyitó ünnepség: 2016. április 14. (csütörtök) 18:00           
A kiállítást megnyitja: Kalocsai Zoltán festőművész           
Közreműködik: Hidvégi Dia - ének és gitár (a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjasa)


 

Oláh Tibor - Várkonyi Lajos szavaival

"Hosszú utat tett meg, míg újra ecsethez nyúlt. Újra, mert fiatal kora nagy álma volt, hogy festőművész lehessen. Akkoriban rengeteget festett, önmagával állandóan elégedetlenül, a tökéletességre törekedve. Az élet azonban akadályokat gördített elé... ám az igazi tehetséget kiirtani nem lehet, csak háttérbe szorítani. Mindegy 20 év telt el kemény munkával, embert próbáló erőfeszítéssel... távol a festővászontól, a művészeti alkotás örömétől. 

Aztán, 1998 nyarán végre erőteljesen ébredt fel benne az addig elrejtett vágy, hogy ismét megpróbálja képi kifejezőerejét. A Gyomaendrődi Művésztelepen találkoztunk, ahol olyan embert és művészt ismertem és szerettem meg személyesében, aki önmagával szembeni kíméletlen perfekcionizmusa mellett csodálatra méltó művészi alázatról és mindenfelé áradó emberbaráti szeretetről tett tanúbizonyságot. Képei híven tükrözik ezt az összetettséget. 

Témaválasztása mindig a harmónia, a természet vagy az emberi személyiség harmóniájának kifejezésére irányul, mintegy alázattal keresve a dolgok belső lényegét, megmutatva, amit "csak szívével lát az ember". Minthogy az ő szíve nagyon is lát, állandó művészi kételye, elég tökéletesen láttatja-e velünk is a lényegi valót.

Számára a tehetség felelősség, kötelezettség, amelyet csak a lehető legnagyobb odaadással lehet szolgálni. Munkássága folyamatos változás az általa vallott művészi filozófia, a tökéletesedés útján. Büszke vagyok, hogy barátja és alkotótársa lehetek."

Várkonyi Lajos       
festőművész

Lóránt Zsolt

Költő, grafikus. Ez áll a meghívón. Őt sajnos közel sem tudom olyan mélyrehatóan megismertetni olvasóinkkal, mint Tibort Várkonyi Lajos (lásd alább), mert Zsoltot csak a kiállításmegnyitón ismertem meg. 

Azt viszont szívesen elmesélem, hogy milyen hatása volt a megnyitónak:

Ismerkedés MÁS(világ)OKkal - I.    
Találkozás P. Oláh Tiborral

Ismerkedés MÁS(világ)OKkal - II.   
Találkozás Lóránt Zsolttal

 

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

B55 Kortársművészeti Galéria
Budapest V. ker.; Balaton u. 4.

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága