Márffy János: Mesteri részletek

Szeged, Móra Ferenc Múzeum, 2015.04.09. - 2015.05.23.

A Ballantine’s whisky címkéjét tervező grafikus kiállítása a Móra-múzeumban

Márffy János tervei alapján készült el a Ballantine’s whisky címkéje és vált ikonikussá 1985-ben, de dolgozott a BBC-nek és a British Airwaysnek is. Történelem tankönyvek sorait illusztrálta, mindemellett pedig műfordító: a sokarcú grafikusművésznek, Márffy Jánosnak nyílik kiállítása a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 9-én, csütörtökön 17 órakor „Mesteri részletek” címmel.

Megszámlálhatatlan grafikát, rajzot és illusztrációt készített az elmúlt évtizedekben Márffy János: a grafikusművész nevéhez fűződik a Ballantine’s whisky címkéjének 1985-ös újragondolása, de rajzolt a British Airways magazinja és a BBC, valamint az angol The Daily Telegraph kiadványai számára is. Nagy-britanniai tevékenysége mellett hazai munkásságát legtöbben a tantermekből ismerhetik, ugyanis nyolc Mozaikos történelemkönyvet illusztrált rendkívüli körültekintéssel, történeti pontossággal – mindezek mellett pedig különböző műfordítások is kapcsolódnak a nevéhez.

Márffy János kizárólag kézzel rajzol, számítógépes programokat nem használ, így lesznek igazán egyediek művei, melyeket most a Móra Ferenc Múzeumban ismerhet meg a közönség. A kiállítótérben egy történelmi időutazás fogadja a betérőt: óriási rajzok repítik vissza a látogatókat az ókori Róma, a középkori Anglia vagy a 20-30-as évek New Yorkjának utcáira. Egy külön térben a Holdra szállással és a csillagászati illusztrációkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd egy rajzoló szobában fényasztalon próbálhatják ki kicsik és nagyok, milyen is pauszpapírra vetni a gondolatokat.

Az illusztrációkat interaktív óriásmonitorok színesítik, valamint játékos és mókás feladványokkal is várják a látogatókat: jelen lesz például Kolumbusz Kristóf tengeri flottája – tévéantennával az árbocokon. A tárlaton olyan afrikai témájú grafikákat is bemutatnak, melyeket eddig még sehol sem láthatott a nagyközönség.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Móra Ferenc Múzeum
6720 Szeged Roosevelt tér 1-3.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága