ÉPÍTÉSZET – grafikák, digitális nyomatok

Budapest, Vízivárosi Galéria, 2015.03.04. - 2015.03.26.

MAGYAR TIPOGRÁFUSOK EGYESÜLETE - művészeti csoportok kiállításai

Megnyitó: 2015. március 4., szerda, 18 óra
Megnyitja: Maczó Péter DLA tervezőgrafikus
 
Építészet – ez a TypoSzalon új, a társmûvészetek témáival indított sorozatának harmadik pályázati felhívása, amely a Vízivárosi Galériában rendezett zene, és a Petôfi Irodalmi Múzeumban kiállított irodalom után ismét bemutatkozási lehetôséget kínál azoknak a tipográfusoknak és grafikusoknak, akik szívesen osztják meg gondolataikat egymással (velünk) és akiknek örömet jelent a közös kiállítás. Épített emberi környezetünk a ház, az utca, a város – amelyben élünk – minden apró részletével a régi, tágas kapukba illesztett kerékvetôtôl az erkélyt tartó fáradt Atlaszig, napjaink ötcellás mûanyag ablakkeretétôl a fotocellás garázsajtókig. Minden és bármi. Nemzetközi lett a stílus: bár vannak még iglu/jégkunyhók és vannak már mesterséges szigetre épített dubai skyscraperek… a hortobágyi kilenclyukú hídon túl. Mindennapi élményeink, külföldön tett utazásaink számtalan emléket idéznek – az építômûvészet ingerlô jelenvalósága adjon inspirációt! Reflekszióink szöveges/képi megfogalmazásához álljon itt egy festô, Georges Braque profán mondata: Igaz vagy sem: a téma az utcán hever. Vedd fel, gyûrd össze, simítsd ki és alkoss valami nagyon fontosat
 
A művészek gondolatainak képi megfogalmazásához bármely veretes irodalmi mottó, vers vagy dal és fotó, rajz, számítógépes grafikai alkotás alkalmas lehet.
 
Az emberi környezet (lásd még urbanizáció) és életünk, a természet és a természet közeli ember alkotta/újraalkotta táj elválaszthatatlanok egymástól.
Életünk tere a ház, az utca: kort, népet, stílust és kultúrát hordoz. A művészetek sajátos területe az építőművészet, akár sátorra, jégkunyhóra, tornácos házra, gangos bérlakásokra a nagykörúton vagy felhőkarcolókra gondolunk.
 
Munkánk és privát életünk épített környezete azonban nem csupasz falakból áll. A házak színe, dekorációja, információs rendszere, feliratozása, a cégérek és a portálok - csupa betű!
 
A tipográfus ezt sokoldalúan közelítheti meg: reflektálhat a városképi feliratokra, de alkothat saját kedvére más, a betű építészetével született tervet is.
Témája lehet történeti vagy irodalmi alapokra - itt és most - épülő kreatív kép, amelynek mondanivalóját a néző fedezi fel.
Az, hogy a társművészetek között - a zene és az irodalom után - az építészet következik, nyilvánvaló a fentiekből... (Maczó Péter)

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vízivárosi Galéria
1027 Budapest II.ker., Kapás u. 55.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága