ÉPÍTÉSZET – grafikák, digitális nyomatok

Budapest, Vízivárosi Galéria, 2015.03.04. - 2015.03.26.

MAGYAR TIPOGRÁFUSOK EGYESÜLETE - művészeti csoportok kiállításai

Megnyitó: 2015. március 4., szerda, 18 óra
Megnyitja: Maczó Péter DLA tervezőgrafikus
 
Építészet – ez a TypoSzalon új, a társmûvészetek témáival indított sorozatának harmadik pályázati felhívása, amely a Vízivárosi Galériában rendezett zene, és a Petôfi Irodalmi Múzeumban kiállított irodalom után ismét bemutatkozási lehetôséget kínál azoknak a tipográfusoknak és grafikusoknak, akik szívesen osztják meg gondolataikat egymással (velünk) és akiknek örömet jelent a közös kiállítás. Épített emberi környezetünk a ház, az utca, a város – amelyben élünk – minden apró részletével a régi, tágas kapukba illesztett kerékvetôtôl az erkélyt tartó fáradt Atlaszig, napjaink ötcellás mûanyag ablakkeretétôl a fotocellás garázsajtókig. Minden és bármi. Nemzetközi lett a stílus: bár vannak még iglu/jégkunyhók és vannak már mesterséges szigetre épített dubai skyscraperek… a hortobágyi kilenclyukú hídon túl. Mindennapi élményeink, külföldön tett utazásaink számtalan emléket idéznek – az építômûvészet ingerlô jelenvalósága adjon inspirációt! Reflekszióink szöveges/képi megfogalmazásához álljon itt egy festô, Georges Braque profán mondata: Igaz vagy sem: a téma az utcán hever. Vedd fel, gyûrd össze, simítsd ki és alkoss valami nagyon fontosat
 
A művészek gondolatainak képi megfogalmazásához bármely veretes irodalmi mottó, vers vagy dal és fotó, rajz, számítógépes grafikai alkotás alkalmas lehet.
 
Az emberi környezet (lásd még urbanizáció) és életünk, a természet és a természet közeli ember alkotta/újraalkotta táj elválaszthatatlanok egymástól.
Életünk tere a ház, az utca: kort, népet, stílust és kultúrát hordoz. A művészetek sajátos területe az építőművészet, akár sátorra, jégkunyhóra, tornácos házra, gangos bérlakásokra a nagykörúton vagy felhőkarcolókra gondolunk.
 
Munkánk és privát életünk épített környezete azonban nem csupasz falakból áll. A házak színe, dekorációja, információs rendszere, feliratozása, a cégérek és a portálok - csupa betű!
 
A tipográfus ezt sokoldalúan közelítheti meg: reflektálhat a városképi feliratokra, de alkothat saját kedvére más, a betű építészetével született tervet is.
Témája lehet történeti vagy irodalmi alapokra - itt és most - épülő kreatív kép, amelynek mondanivalóját a néző fedezi fel.
Az, hogy a társművészetek között - a zene és az irodalom után - az építészet következik, nyilvánvaló a fentiekből... (Maczó Péter)

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vízivárosi Galéria
1027 Budapest II.ker., Kapás u. 55.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága