Lóvasút és BUR-vasút

Budapest, Újpesti Városháza Pincegaléria, 2016.09.16. - 2016.10.02.

Közlekedési Múzeum és az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény közös kiállítása

150 éve, 1866. augusztus 1-jén indult meg a villamosközlekedés elődjének is tekinthető menetrendszerinti lóvasútforgalom a pesti Széna (ma: Kálvin) tér és Újpest között. 120 éve, 1896. január 12-től szállított utasokat először villamos – a BUR-vasútként ismert cég égisze alatt – a mai Lehel tér és Újpest között, illetve a Megyeri kápolnáig. A kiállítás a kettős évforduló kapcsán kötöttpályás közlekedésünk másfél évszázados történetét tekinti át korabeli fotók és műtárgyak segítségével.  

A kiállítás Pest-Buda, majd Budapest utcaképét a 19. században meghatározó lóvasúti utazásokról, a lóvasúti üzemről, valamint a villamosforgalom kialakulásáról és napjainkig tartó történetéről szól.

A lóvasút mellett a BUR-vasút már jól mutatja a lóvasútnál is korszerűbb találmánynak, a villamosnak a megjelenését Újpesten is. A villamos alig hat évvel azt követően jelent meg Budapesten (1887), hogy 1881-ben egy német mérnök, Werner Siemens feltalálta azt. A millennium évében, 1896-ban – amikor a Közlekedési Múzeumot is alapították – indult meg a forgalom a BUR-vasút vágányain.

Az utasok kegyeiért versengő több közlekedési társaság egyike volt a Budapest-Újpest-Rákospalotai Villamos Közúti Vasút Részvénytársaság. A BUR-vasút ugyan nem tartozott a „nagy” közlekedési vállalatok sorába, azonban Budapest, valamint az egyre fejlettebb, ipari arculatú Újpest és a mezőgazdaságáról híres Rákospalota között fontos közlekedési szerepet töltött be. A BUR-vasút vágányain jelentős teherforgalom is volt, éppen a gyorsan épülő Budapest és Újpest miatt.

A közúti vasút 150 évét nem sok európai város ünnepelhette Budapest előtt. A lóvasút ugyanis 1866-ban, a legtöbb nagyvárost megelőzve jelent meg a magyar fővárosban. A Közlekedési Múzeum fontosnak tartja, hogy ezt az örökséget ápolja.

A tárlat látványos eleme egy a korabeli villamos utasterét megidéző enteriőr, ahol a látogató kipróbálhatja, milyen lehetett falécezett üléseken utazni. Megtekinthető lesz számos eddig ritkán látott lóvasúti és villamosjegy, valamint részben korabeli, részben a BUR vasút egykori vonalain legutóbb üzemelt villamosjáratok viszonylattáblái is.

A Közlekedési Múzeum fotóarchívumának és tárgyi gyűjteményeinek, valamint az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény anyagaiból a kurátorok által gondosan válogatott tárlat ugyan csak két hétig látható, de addig is tárlatvezetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal (szeptember 25. és október 2.) várják az érdeklődőket. A kiállítás ingyenesen látogatható. 

CÍMKÉK: történeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Újpesti Városháza Pincegaléria
Budapest, István út 14.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága