Lehetnék én is kamikaze - Cserna-Szabó András, Ficsku Pál és a Balaton

Budapest, Műcsarnok, 2011.11.04.

Cserna-Szabó András, Ficsku Pál és a Balaton a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán november 4-én pénteken.  

 

A Tarr Béla-filmek zeneszerzőjeként is ismert Víg Mihály 1979-ben alapított, szintén legendás underground zenekara, a Balaton kortársa volt a Bizottságnak, melynek megszűnésekor Cserna Szabó András, a groteszk és a gasztroirodalom fiatal mestere 12, Ficsku Pál, A videódisznók esete… és a Gyerekgyár szerzője pedig 19 éves volt.  November 4-én, pénteken 19 órától ők hárman a vendégei a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei sorozatának. Vajon a különös történeteiről és figuráiról ismert két szerzőnek mi jut eszébe a Bizottság legendás Kamikaze-dalának legismertebb soráról? Lévai Balázs közreműködésével minden bizonnyal azt is megtudjuk, hogy a Bizottság működése szempontjából mindenféleképpen fiatalnak számító írókra hatott-e, és ha igen, miként a Bizottság. A zenei kíséretet pedig a Balaton feledhetetlen szomorkás rock'n'roll-sanzonjai biztosítják.

„Az ember az, aki ott ácsorog a metafizikai szakadék előtt, s reménytelen, unalmas, eltakart szemű, hazug, szószátyár és félelemmel teli toporgását létnek hívja. (...) És azt is tudja, ő ezt a szakadékot átugrani képtelen, hát sóvárog, fecseg, unatkozik, hazudik, szerelembe vagy munkába menekül, szóval toporog” – írja Cserna-Szabó András. Ezzel a pár sorral akár betájolhatnánk a hetvenes években született fiatal prózaíró nemzedék közérzetét, ám ez a toporgás és a hozzá társuló kamikáze-düh nem csupán őket jellemzi. Ficsku Pál így emlékszik a 80-as évekre: „Lacával, a barátommal, akivel a nagy kúrára készültünk, már volt egy zenekarunk, TSZ volt a neve. Tudtuk, hogy az Európa Kiadó, az URH, a Balaton, a Bizottság, a Trabant idején ez egy kicsit retrográdnak hat, de nem jutott más az eszünkbe, csak az, hogy TSZ. Táncoló Szamovár. Laca elektromos hegedűn játszott, én pedig ipari citerán. Egy vasrúddal vertem egy sorozatgyártott ipari citerát. Egy fellépésünk volt addig ugyan csak, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium C-tornatermében, a harmadik szám után, Banalitások tengere, mélymagyar alapon, kitiltottak.”

A Balaton underground zenekart Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította. A kezdetekben saját szerzeményeiket, Vető János- és Kozma György-verseket adtak elő a Bercsényi Kollégiumban és a Kassák Klubban. Változó felállásban és formációban azóta is szomorkás rock'n'roll-sanzonokat játszanak. A 1990-es évek végétől a Balaton ef Zámbó István együttesével és fúvósokkal kiegészülve klasszikus nyolcvanas évekbeli Trabant- és Neurotic-számokat ad elő a Balatonra jellemző melankolikus hangvételben. A Balaton a mai napig megmaradt az, aminek indult: underground klubzenekar.

A zenekar tagjai: Víg Mihály – gitár, billentyűk, ének, Keszei Krisztián – gitár, Magyar Péter – dob, Csimpi – dob, Horváth Gábor – basszusgitár

moderator: Lévai Balázs

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Műcsarnok
1146 Budapest; Dózsa György út 37

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága