Lehet kortárs a freskó?

Debrecen, Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ, 2017.01.19. - 2017.02.19.

Hamarosan elkészülnek a MODEM úgynevezett "white cube" tereire tervezett freskók, pontosabban szekkók, amelyeket a tavaly novemberben meghirdetett kortárs freskófestő pályázat nyertesei valósíthatnak meg a művészeti központ második emeletén. Január 10. és 20. között csaknem 250 négyzetméternyi falfelületet töltenek meg képi narratívával a legjobbnak választott jelentkezők.
 
A Lehet kortárs a freskó? című, rendhagyó felhívásra összesen 50 pályamunka érkezett az ország minden részéről és határon túlról is. A zsűri - Golda János Ybl-díjas építész, Kónya Ábel, a MODEM művészeti vezetője, valamint Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész - tíz alkotást választott ki, amelyeket tervezőik január 10-én kezdtek felfesteni a MODEM "white cube" tereiben. Az alkotók Chicagótól kezdve Budapesten át Záhonyig különböző városokból érkeztek a MODEM-be, ahol 5, 6, 7 és 8 méter széles, valamint 3,6 méter magas felületekre festenek "kortárs freskókat", a szakralitás kérdésköréhez kapcsolódva, az Újkerti születéstől Jézus bevonulásán át a legkülönbözőbb címekkel. A hordozót a kiállítótér fehérre festett gipszkarton falai jelentik, így a -freskó - szó csak a köznyelvben meghonosodott elnevezésként értelmezendő, valójában gyorsan száradó anyagokkal való szekkókat készítenek a jelentkezők, atmoszférájukban kapcsolódva a keresztény kultúrkör szellemi és lelki hagyatékához. A rendhagyó kezdeményezés nyomán több mint egy hete éjjel-nappal dolgoznak az alkotók a térben, ahol az így elkészülő "freskókiállítás" 2017. január 21-én nyílik meg a nagyközönség előtt.
 
A kiállítás zárásával a falfelületeket a következő tárlathoz készítjük elő, így az alkotások - amelyekről professzionális fotódokumentáció készül - az "utókornak" csak fénykép formájában maradnak meg.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ
Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága