Lehet kortárs a freskó?

Debrecen, Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ, 2017.01.19. - 2017.02.19.

Hamarosan elkészülnek a MODEM úgynevezett "white cube" tereire tervezett freskók, pontosabban szekkók, amelyeket a tavaly novemberben meghirdetett kortárs freskófestő pályázat nyertesei valósíthatnak meg a művészeti központ második emeletén. Január 10. és 20. között csaknem 250 négyzetméternyi falfelületet töltenek meg képi narratívával a legjobbnak választott jelentkezők.
 
A Lehet kortárs a freskó? című, rendhagyó felhívásra összesen 50 pályamunka érkezett az ország minden részéről és határon túlról is. A zsűri - Golda János Ybl-díjas építész, Kónya Ábel, a MODEM művészeti vezetője, valamint Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész - tíz alkotást választott ki, amelyeket tervezőik január 10-én kezdtek felfesteni a MODEM "white cube" tereiben. Az alkotók Chicagótól kezdve Budapesten át Záhonyig különböző városokból érkeztek a MODEM-be, ahol 5, 6, 7 és 8 méter széles, valamint 3,6 méter magas felületekre festenek "kortárs freskókat", a szakralitás kérdésköréhez kapcsolódva, az Újkerti születéstől Jézus bevonulásán át a legkülönbözőbb címekkel. A hordozót a kiállítótér fehérre festett gipszkarton falai jelentik, így a -freskó - szó csak a köznyelvben meghonosodott elnevezésként értelmezendő, valójában gyorsan száradó anyagokkal való szekkókat készítenek a jelentkezők, atmoszférájukban kapcsolódva a keresztény kultúrkör szellemi és lelki hagyatékához. A rendhagyó kezdeményezés nyomán több mint egy hete éjjel-nappal dolgoznak az alkotók a térben, ahol az így elkészülő "freskókiállítás" 2017. január 21-én nyílik meg a nagyközönség előtt.
 
A kiállítás zárásával a falfelületeket a következő tárlathoz készítjük elő, így az alkotások - amelyekről professzionális fotódokumentáció készül - az "utókornak" csak fénykép formájában maradnak meg.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ
Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága