Kútvölgyi-Szabó Áron: Torzítások

Budapest, Chimera-Project Space, 2017.01.17. - 2017.03.03.

Kútvölgyi-Szabó Áront hosszú ideje foglalkoztatják az egyéni gondolkodásmódokhoz, világnézetekhez, beállítódásokhoz kötődő jelenségek, aktuális kiállításában pedig érdeklődése a különféle torzító, befolyásoló mechanizmusok felé fordul. A Labor Galériában nemrég bemutatott Nemtudások című tárlatában a tudással kapcsolatos bizonytalanságokkal, a dekódolhatósággal és a fragmentumokon alapuló rekonstrukciók vizsgálatával foglalkozott. Ezúttal pedig a kétely elemi formáira, az észlelésre és az érzékelésre fókuszálva kérdez rá a bizonyosság lehetőségfeltételeire.
 
A munkák egy része fizikai és digitális szimulációk, különböző anyagok és eljárások használatán keresztül a perspektivikus nézetek félreérthetőségére és a térbeli szituációk korlátolt leképezéseire hívja fel a figyelmet egy absztrakt, metaforikus szinten. Ezekben a kiragadott példákban a
 
megtévesztett érzékelés, az információk egyoldalúsága vagy hiánya pont ugyanolyan félreértésekhez, téves következtetésekhez vezethet mint a hétköznapi életünkben.
 
A kiállítás központi eleme a rácsrendszer (grid), amelyre a művész egyfajta szűrőként és keretrendszerként is tekint, mely egyaránt formáljabelső mentális struktúráinkat és a magunk köré épített mesterséges környezetet. A rácsszerkezetek alapvető szabályossága ugyan megkönnyíti a torzulások és hibák észrevételét, de mindeközben maga a struktúra önmagában is hajlamos különféle optikai illúziókat vagy kognitív interferenciákat generálni. Ami ezáltal egyszerre válik az egyik legpraktikusabb és mindeközben a legmegbízhatatlanabb vizsgálódási eszközzé. Kútvölgyi-Szabó 2016 őszén a zsolnai Plusmínusnula Galériában már sokrétűen körüljárta a témát az In between grids című kiállításán, mely munkák közül most egy új fókusz szerint válogatott és kiegészített, a Chimera-Project Galéria teréhez igazított anyag kerül kiállításra.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Chimera-Project Space
1072 Budapest, Klauzál tér 5.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága