Kerekes Gábor: NEW EDEN

Budapest, VILTIN Galéria, 2017.02.17. - 2017.03.25.

Megnyitó koccintás 2017. február 17. péntek 19-21

KEREKES Gábor NEW EDEN című kiállítása a kétezres évek második felében útjára indított Future City sorozat legújabb fejezete. A divatmagazinokból, flyerekből és egyéb nyomtatott reklámanyagok részleteiből felépülő utópisztikus város-kollázsok sora  
a kiállítás címadó darabjával egy újabb, ellentmondásokra építő jövőképet sűrít magába.  
Az utazási irodák photoshoppolt egzotikumaiból kreált papírkollázs, a NEW EDEN a termékként áruba bocsátott élményt, az utazást idézi fel. A KEREKES által létrehozott oázisszerű mesterséges valóság egyszerre hat idegenül és mégis nagyon ismerősen. Ezt az ambivalens érzést a jól ismert részletek akkumulálásával és ismétlésével, azok újra-rendezésével éri el.

  
A reklámipar által uralt vizuális kultúránk emblematikus motívumainak egy-egy műben való koncentrált összefogása elemi erővel mutat rá az utópiáknak a valóságból táplálkozó, mégis fiktív karakterére. A szóróanyagokból az internet földrajzi távolságokat figyelmen kívül hagyó adathalmazának logikája mentén készülnek a kézműves, szinte mesteremberi precizitást előtérbe helyező kollázsok. A futurisztikus high-tech városokat modellező műalkotások promóciós szemétből épülnek fel. Míg a recycling alkotói módszer a tömegtermelés logikájának ellentmondva a fenntarthatóságon alapul, addig maguk az újrahasznosított motívumok a posztmodern építészet technikai csúcsteljesítményeit ábrázolják. A jelen hulladékából épített jövőbeli városokon az autentikus orientális építészeti elemek mellett Zaha Hadid ikonikus nyugat-európai épületeit valamint a Sydney-i operaházat is felfedezhetjük.

A VILTIN Galéria idén harmadik alkalommal mutatja be KEREKES munkáit, amelyek során hely-specifikus installációit a kollázs és az assemblage technikákra jellemző eljárásokkal ötvözi. Az újrahasznosítás szempontjából is fontos újság-kollázsokból hozza létre nagyméretű, térbeli alkotásait. Munkamódszerével illeszkedik a nemzetközi recycling art tendenciákhoz is, amelyek nyomán az újrahasznosítás kínálta alternatívát stratégiai tekintetben is beépíti installációiba.

  
KEREKES Gábor (1975, Budapest) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát (2003). A Ferenczy Múzeumi Centrum 2016 végén nagyszabású retrospektív tárlatot rendezett munkáiból. Ezt megelőzően számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevőjeként a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a MODEM, a Budapest Galéria, a Műcsarnok, valamint a Stúdió Galéria kiállításain találkozhatott nevével a közönség. A kortárs magyar képzőművészet nemzetközi láthatóságát elősegítő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj-ra jelölést kapott (2013), valamint Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült (2006-2009).

 

CÍMKÉK: képző- és iparművészeti |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

VILTIN Galéria
1061, Budapest, Vasvári Pál utca 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága
Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. További információ