IMA-FONÁL - Kubinyi Anna emlékkiállítása

Budapest, Vigadó Galéria, 2017.02.02. - 2017.03.31.

Kubinyi Anna (1949-2015), Kossuth-, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas alkotó a magyar textilművészet egyedülálló személyisége volt. A művész halálának második évfordulója éppen e kiállítás időszakára esik. Ugyanakkor a 2017-es év a csíksomlyói zarándoklat 450. évfordulója. Így a kiállítás középpontjában a "Csíksomlyói imatextil" című műve áll, amely a művész utolsó nagyméretű alkotása.
 
Az alkotói folyamatról így vallott a művész: " S jött a gondolat: legyen minden egyes aranypont egy-egy ima, a csíksomlyói Szűzanyához, Babba Máriához. Minden alkalommal, mikor fogom az ?imafonalat?, elmondok egy üdvözlégyet, sőt be is jelölöm oldalt a kartonra, hogy végül tudjam, hány imádságot foglal be a textil. Létrejött egy textil, ami köztem és Csíksomlyó között, köztem és a Szűzanya között létrehoz egy spirituális kapcsolatot. Már mindegy, mennyire látható  mások számára, vagy mennyire tetszetős a kép, csak halad, készül, gyűlnek az imák és mikor befejeztem, elégedett voltam. Megszámoltam a rovátkákat is, 1212 ima van beleszőve."
 
Az ima-fonál tematikus megjelenítésére a művész megmaradt kötegekbe,"babákba" rendezett különböző színárnyalatú fonalait, munkaanyagát installációs eszközökön helyeztük el a térben, egyszerre kifejezve a végességet és a folytonosságot. Kiállítjuk a művész életében használt összesen nyolc ezüst szövővillát, mindegyik belétörött a munkába, kivéve az utolsót...
A csíksomlyói vonalat harmonikusan követik az erdélyi sorozat munkái: a térben álló három székelykapu, Mementó, Erdélyi töredék, Nyitott zártság, Sötét oldal, Hajnali áttűnés.
 
Az erdélyi sorozat mellett természetesen a művész által igen nagyra becsült Kőrösi Csoma Sándor alakját megidéző textilek is bekerültek a válogatásba.
 
Ősi magyar szimbolikát vonulatunk fel a következő alkotásokkal: Életfa, Szatmárcsekei fejfák és az Ősi jelek kistextil sorozat.
A művészi alkotófolyamatot bemutató két portréfilm megtekintését szeretettel ajánljuk a kedves látogatóknak!

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vigadó Galéria
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága