IMA-FONÁL - Kubinyi Anna emlékkiállítása

Budapest, Vigadó Galéria, 2017.02.02. - 2017.03.31.

Kubinyi Anna (1949-2015), Kossuth-, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas alkotó a magyar textilművészet egyedülálló személyisége volt. A művész halálának második évfordulója éppen e kiállítás időszakára esik. Ugyanakkor a 2017-es év a csíksomlyói zarándoklat 450. évfordulója. Így a kiállítás középpontjában a "Csíksomlyói imatextil" című műve áll, amely a művész utolsó nagyméretű alkotása.
 
Az alkotói folyamatról így vallott a művész: " S jött a gondolat: legyen minden egyes aranypont egy-egy ima, a csíksomlyói Szűzanyához, Babba Máriához. Minden alkalommal, mikor fogom az ?imafonalat?, elmondok egy üdvözlégyet, sőt be is jelölöm oldalt a kartonra, hogy végül tudjam, hány imádságot foglal be a textil. Létrejött egy textil, ami köztem és Csíksomlyó között, köztem és a Szűzanya között létrehoz egy spirituális kapcsolatot. Már mindegy, mennyire látható  mások számára, vagy mennyire tetszetős a kép, csak halad, készül, gyűlnek az imák és mikor befejeztem, elégedett voltam. Megszámoltam a rovátkákat is, 1212 ima van beleszőve."
 
Az ima-fonál tematikus megjelenítésére a művész megmaradt kötegekbe,"babákba" rendezett különböző színárnyalatú fonalait, munkaanyagát installációs eszközökön helyeztük el a térben, egyszerre kifejezve a végességet és a folytonosságot. Kiállítjuk a művész életében használt összesen nyolc ezüst szövővillát, mindegyik belétörött a munkába, kivéve az utolsót...
A csíksomlyói vonalat harmonikusan követik az erdélyi sorozat munkái: a térben álló három székelykapu, Mementó, Erdélyi töredék, Nyitott zártság, Sötét oldal, Hajnali áttűnés.
 
Az erdélyi sorozat mellett természetesen a művész által igen nagyra becsült Kőrösi Csoma Sándor alakját megidéző textilek is bekerültek a válogatásba.
 
Ősi magyar szimbolikát vonulatunk fel a következő alkotásokkal: Életfa, Szatmárcsekei fejfák és az Ősi jelek kistextil sorozat.
A művészi alkotófolyamatot bemutató két portréfilm megtekintését szeretettel ajánljuk a kedves látogatóknak!

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vigadó Galéria
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága