Illuminációk - a Gutenberg-galaxis stopposainak

Budapest, Műcsarnok, 2015.02.21. - 2015.03.22.

Kultúrtörténeti orientációjú, tematikus kiállításunk sokrétűen értelmezi a művészkönyv műfaját, miközben hozzájárul a könyv jövőjéről szóló aktuális diskurzushoz is.

A könyv egyszerre jelenik meg a folyamatosan múló jelen szimbólumaként és a korábban örökéletűnek tűnő Gutenberg-féle galaxis féltett és rejtett zugaként. A kiállítás metszéspontjaiban képi metaforaként megfogalmazódik a veszteség előérzete vagy tapasztalata, amire különböző technikákkal, „könyv-emlékekkel” reflektálnak az alkotók: könyvszoborral, képverssel, könyvespolcokon elhelyezett farönkökkel, vagy felülírják e víziót, például gótikus-pixeles, újraértelmezett betűtípussal. Sorskönyvek, egymásba fonódó lapokkal, szövegtöredékekkel, transzformált, de még könyvre emlékeztető tárgyak, a titkos szépségű könyvtájban felhőpapírral fedett leselejtezett közlönyök, mint időkutak, háborús verseskötetbe fúrt üresség, körbe futó verssorok ‒ megannyi „vakkönyvre” vetített, a könyv szellemi horizontját erősítő kortársi viszonyulás.

   
De legyen szó bár tipografikus eltávolításról vagy lírai közelítésről, a tárlat egészére érvényes a gondolat, hogy a könyv a legszebb egyedüllét.

Forrás: mucsarnok.hu

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Műcsarnok
1146 Budapest; Dózsa György út 37

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága