Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei.

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2012.01.02. - 2012.08.31.

2012. január 3-tól új időszaki kiállítás látható a Magyar Nemzeti Galériában, ami sajátos csoportosításban mutatja be a magyar történelem képeit.

2012. január 3-tól új időszaki kiállítás látható a Magyar Nemzeti Galériában Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei címmel. A kiállítás sajátos csoportosításban mutatja be a magyar történelem képeit. Az elsősorban történelmi festményekre és portrékra épülő tárlat célja, hogy a Himnusz és a Szózat mindenki által ismert sorain keresztül vonultassa fel a magyar művészet legkiválóbb alkotásait.

A Himnusz és a Szózat hívószavaira épülő nagy témák leginkább a történelmi festészeten keresztül idézhetők fel. A műfaj a 19. század nagy műfaja: addigi történelmünk nagy sorsfordulóit, 1848-49-es harcait, az elnyomás éveit, a kiegyezéssel járó változásokat a történelmi festészet tudta a legérzékletesebb módon megjeleníteni. A korszak meghatározó és hatalmas méretű alkotásait azonban mint például Munkácsy Mihály 15 méteres Honfoglalását vagy Benczúr Gyula Hunyadi Mátyásról alkotott képciklusának darabjait - a magyar közönségnek alig volt alkalma eredetiben is megtekinteni.

Kiállításunk, amely képzőművészeti alkotások mellett az államisághoz kapcsolódó dokumentumokat és tárgyakat is bemutat, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Országos Levéltár, a Magyar Tudományos Akadémia és az Országgyűlés Hivatala együttműködésével valósul meg.

A Magyar Nemzeti Galéria új kiállításának fővédnöke Dr. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke.

CÍMKÉK: történeti kiállítás | tematikus gyűjtemény | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Magyar Nemzeti Galéria
Budapest, Szentgyörgy tér 2. - Budavári Palota B, C, D épület

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága