Hagyományos koreai természetes festési technikák és a modern textilművészet.

Budapest, Koreai Kulturális Központ, 2014.01.27. - 2014.02.04.

A hagyományos koreai természetes festési technikák és a modern textilművészet fúziójából nyílik kiállítás 2014. január 27-től. A tradicionális csomózás, modern hanbokok, természetes festéssel készült használati tárgyak kerülnek bemutatásra Youn Young-sook és Pak Gi-seon munkáiból.

A több ezer éves hagyományokban gyökerező koreai kultúrában kiemelt szerepe van a színeknek. Öt szín különösen nagy jelentőséggel bír a koreai emberek életében, mivel ezek a hiedelem szerint védelmet nyújtanak mind a négy égtáj, mind a Föld közepe felől érkező veszedelmekkel szemben. A keleti filozófiában a következőket tekintik alapszíneknek: kék- kelet, fehér- nyugat, vörös- dél, fekete- észak, sárga- a Föld közepe. Ez az öt szín párhuzamba állítható az öt alapelemmel is; kék-fa, vörös-tűz, sárga-föld, fehér-fém, fekete-víz. Így ezen árnyalatok megjelennek a koreai tradicionális viseletekben is, például a gyermekek ingecskéjének ujján, a mennyasszonyi ruhákon, és a királyné ünnepi viseletében.

A hamarosan nyíló kiállításnál is domináns szerepet kapnak ezen színek. Youn Young-sook és Pak Gi-seon a bemutatott tradicionális viseletek, illetve kiegészítők színezéséhez indigót, szappanfát, gardénia magvakat, filodendront és lac elnevezésű alapanyagokat használtak. A mai gyorsuló világban egyre többen kezdenek visszatérni a természethez, így természetes festéssel készült textileknek lehet és van is helye a modern textiliparban és divattervezésben. A 25 különleges ruhadarabból álló kiállítás célja, hogy megmutassa, milyen sok módon be lehet csempészni a hétköznapokba ezeket a gyönyörű természetes színeket.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Koreai Kulturális Központ
Budapest XII. ker., Csörsz u. 49–51.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága