Hagyományos koreai természetes festési technikák és a modern textilművészet.

Budapest, Koreai Kulturális Központ, 2014.01.27. - 2014.02.04.

A hagyományos koreai természetes festési technikák és a modern textilművészet fúziójából nyílik kiállítás 2014. január 27-től. A tradicionális csomózás, modern hanbokok, természetes festéssel készült használati tárgyak kerülnek bemutatásra Youn Young-sook és Pak Gi-seon munkáiból.

A több ezer éves hagyományokban gyökerező koreai kultúrában kiemelt szerepe van a színeknek. Öt szín különösen nagy jelentőséggel bír a koreai emberek életében, mivel ezek a hiedelem szerint védelmet nyújtanak mind a négy égtáj, mind a Föld közepe felől érkező veszedelmekkel szemben. A keleti filozófiában a következőket tekintik alapszíneknek: kék- kelet, fehér- nyugat, vörös- dél, fekete- észak, sárga- a Föld közepe. Ez az öt szín párhuzamba állítható az öt alapelemmel is; kék-fa, vörös-tűz, sárga-föld, fehér-fém, fekete-víz. Így ezen árnyalatok megjelennek a koreai tradicionális viseletekben is, például a gyermekek ingecskéjének ujján, a mennyasszonyi ruhákon, és a királyné ünnepi viseletében.

A hamarosan nyíló kiállításnál is domináns szerepet kapnak ezen színek. Youn Young-sook és Pak Gi-seon a bemutatott tradicionális viseletek, illetve kiegészítők színezéséhez indigót, szappanfát, gardénia magvakat, filodendront és lac elnevezésű alapanyagokat használtak. A mai gyorsuló világban egyre többen kezdenek visszatérni a természethez, így természetes festéssel készült textileknek lehet és van is helye a modern textiliparban és divattervezésben. A 25 különleges ruhadarabból álló kiállítás célja, hogy megmutassa, milyen sok módon be lehet csempészni a hétköznapokba ezeket a gyönyörű természetes színeket.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Koreai Kulturális Központ
Budapest XII. ker., Csörsz u. 49–51.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága