Független objektív - Kortárs finn fotográfia

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017.01.23. - 2017.03.05.

Kiállító művészek: Juha Arvid Helminen, Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää és Juuso Westerlund  

A Capa Központ örömmel mutatja be a Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett Független objektív - Kortárs finn fotográfia című kiállítást. A tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását jelenti, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák. A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, mely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.
 
A kiállítás a függetlenség fogalmát egyéni és kollektív szinten vizsgálja. A függetlenséghez kapcsolódó élményeink egyszerre formálják a világnézetünket és azt, ahogyan másokra és önmagunkra tekintünk. Az azonos nemzeti identitás révén egy egységes közösség részévé válhatunk, ugyanakkor az egyedi vonások is megmutatkozhatnak. Juha Suonpää Szent melankólia című fotósorozatában a Mikulás mint a finn öntudat allegóriája jelenik meg, ezen keresztül pedig általános nemzeti sztereotípiák kerülnek elő a romantikus nacionalizmustól átitatva. Juuso Westerlund Jackpotjában egyszerre kerül elő a sóvárgás és borúlátás, ezek révén pedig az emberi melegség és a hétköznapi finn emberek beteljesülésre váró álmai. Sara Hornig Mindennapi kenyerünk című sorozata alázatosan és vészjóslóan dolgozza fel a jóléti állam és a szegénység összefüggéseit. A szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága, valamint a rendelkezésre álló lehetőségek felismerése lehetővé teszi a többrétegű nemzeti és személyes identitás kialakulását. Ugyanakkor a közbeszédben az általánosításra való hajlam gyakran leszűkíti a befogadás határait, és egyben megerősíti a kritizálni kívánt hatalmi szerkezeteket. Harri Pälviranta Fegyverekkel lehetséges és Juha Arvid Helminen A láthatatlan birodalom című sorozata egyaránt a hatalom és az erőszak viszonyával foglalkozik. A helyes döntések keresése során sokszor tévesztjük szem elől a tisztesség és a demokratikus egyenlőség szempontját, mivel az óvatosság a saját gondolkodásunkat és mozgásterünket is leszűkíti. Riitta Päiväläinen Elképzelt találkozások című sorozatában olyan sejtetések jelennek meg, melyek az emlékeket és a felejtést, a jelenlétet és a hiányt kötik össze. A képeken megjelenő táj és mesterséges tér, a halvány nyomok és emlékek lehetővé teszik, hogy a múltunkon és ahhoz való viszonyunkról gondolkodjunk. A gyökerek, a függetlenség és a valahová tartozás érzete egyaránt kényelmet és menedéket kínál, érzelmi köteléket épít, és egy olyan helyet jelent, ahová bármikor visszatérhetünk. Jaakko Kahilaniemi a természet kereséséhez tér vissza, mint annak tulajdonosa. A 100 hektárnyi megértés című sorozattal Kahilaniemi arra keresi a választ, mit jelenthet a városi lakos számára egy erdei környezet, hogyan találhat vissza az ember a természethez.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága