Független objektív - Kortárs finn fotográfia

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017.01.23. - 2017.03.05.

Kiállító művészek: Juha Arvid Helminen, Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää és Juuso Westerlund  

A Capa Központ örömmel mutatja be a Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett Független objektív - Kortárs finn fotográfia című kiállítást. A tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását jelenti, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák. A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, mely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.
 
A kiállítás a függetlenség fogalmát egyéni és kollektív szinten vizsgálja. A függetlenséghez kapcsolódó élményeink egyszerre formálják a világnézetünket és azt, ahogyan másokra és önmagunkra tekintünk. Az azonos nemzeti identitás révén egy egységes közösség részévé válhatunk, ugyanakkor az egyedi vonások is megmutatkozhatnak. Juha Suonpää Szent melankólia című fotósorozatában a Mikulás mint a finn öntudat allegóriája jelenik meg, ezen keresztül pedig általános nemzeti sztereotípiák kerülnek elő a romantikus nacionalizmustól átitatva. Juuso Westerlund Jackpotjában egyszerre kerül elő a sóvárgás és borúlátás, ezek révén pedig az emberi melegség és a hétköznapi finn emberek beteljesülésre váró álmai. Sara Hornig Mindennapi kenyerünk című sorozata alázatosan és vészjóslóan dolgozza fel a jóléti állam és a szegénység összefüggéseit. A szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága, valamint a rendelkezésre álló lehetőségek felismerése lehetővé teszi a többrétegű nemzeti és személyes identitás kialakulását. Ugyanakkor a közbeszédben az általánosításra való hajlam gyakran leszűkíti a befogadás határait, és egyben megerősíti a kritizálni kívánt hatalmi szerkezeteket. Harri Pälviranta Fegyverekkel lehetséges és Juha Arvid Helminen A láthatatlan birodalom című sorozata egyaránt a hatalom és az erőszak viszonyával foglalkozik. A helyes döntések keresése során sokszor tévesztjük szem elől a tisztesség és a demokratikus egyenlőség szempontját, mivel az óvatosság a saját gondolkodásunkat és mozgásterünket is leszűkíti. Riitta Päiväläinen Elképzelt találkozások című sorozatában olyan sejtetések jelennek meg, melyek az emlékeket és a felejtést, a jelenlétet és a hiányt kötik össze. A képeken megjelenő táj és mesterséges tér, a halvány nyomok és emlékek lehetővé teszik, hogy a múltunkon és ahhoz való viszonyunkról gondolkodjunk. A gyökerek, a függetlenség és a valahová tartozás érzete egyaránt kényelmet és menedéket kínál, érzelmi köteléket épít, és egy olyan helyet jelent, ahová bármikor visszatérhetünk. Jaakko Kahilaniemi a természet kereséséhez tér vissza, mint annak tulajdonosa. A 100 hektárnyi megértés című sorozattal Kahilaniemi arra keresi a választ, mit jelenthet a városi lakos számára egy erdei környezet, hogyan találhat vissza az ember a természethez.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága