Forradalom/Anarchia/Utópia

Budapest, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2014.10.16. - 2015.01.04.

Az időben a 80-as évektől egészen napjainkig ívelő időszakot átfogó, térben pedig döntően (Kelet-Közép-) Európára fókuszáló kiállítás a címében megfogalmazott forradalmi gondolatot a kortárs képzőművészet egyes markáns pozícióin keresztül igyekszik feldolgozni.

A Forradalom, Anarchia és Utópia fejezetek, mint egy egyenlő oldalú háromszög jelölik a kiállítás értelmezési keretét.  
 
A kortárs művészet nemzetközi élvonalába tartozó alkotók mellett, mint Jonathan Meese és Martin Kippenberger a délszláv régiót Zoran Todorovic, Marko Brecelj, Zoran Pantelic és az Apsolutno csoport reprezentálja, míg drMáriás, Szombathy Bálint, a Hejettes Szomjazók, Baksa-Soós János és Szilágyi Lackó a lokális vonatkozásokat képviselik. Az alkotókat az a tény hozza össze egy kiállítótérbe, hogy társadalmilag tudatos hozzáállásuk, illetve radikális művészeti gesztusaik révén kerültek a figyelem középpontjába. A kiállítás kísérletet tesz a művek kontextusának rekonstruálására, miközben arra is válaszolni kíván, milyen társadalmi közeg érlelte az alkotásokat. 

A kiállítás apropóját nemcsak a Vasfüggöny leomlásának idén ünnepelt 25. évfordulója adja. Fontos inspirációt jelent a kortárs művészet folyamatos önreflexiója, amely azt vizsgálja, elindítója-e a lényeges társadalmi, politikai változásoknak, vagy inkább reagál azokra. A Magyarországon eddig még nem vagy ritkán látott művek mellett a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményének számos darabja is szerepel a kiállításon.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága