Ferkovics József kiállítása

Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár, 2018.01.08. - 2018.02.28.

Ingyenesen megtekinthető 2018. február 28-ig.
Ferkovics József jelenleg Szombathelyen él, ahol kalandos életút után telepedett le.
Letenyén született 1961-ben, szülei még akkor elváltak, így állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz, amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte a szüleit.
Megismerte a népét, a cigány kultúrát. Pécsett képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző-és iparművészeti középiskolában, miközben vájártanuló volt Komlón.1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült, egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, azonban hiányzott neki a képzőművészeti alkotói munka, így éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel képzőművészetből, közben a főiskolát is befejezte, grafikusi diplomát szerzett, majd újra Budapestre ment és alkotott.
Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt-és portré képek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégisvan egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja. Grafikái közül az 1944-es holokausztot ábrázoló grafikai sorozatai a leghíresebbek, amelyek többször is ki voltak azok állítva a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban.
Számos tematikus és csoportos kiállításon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében és magángyűjtőknél. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.
Művészetéről és életéről, Sárga, piros, kék - Ferkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet.


 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Neved:
Publikus.
Email címed:
Nem publikus.
Beszámolód címe*:
Beszámolód*:
Nem szeretjük a spam-eket. Kérjük, írd be az alábbi ellenőrző kódot:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Az élménybeszámolás részleteiről a KiállításJárók menüpontban olvashatsz. Megadott adataidat Adatvédemli irányelveink szerint kezeljük.

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Országos Idegennyelvű Könyvtár
1056 Budapest, Molnár u. 11.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága