Ferkovics József kiállítása

Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár, 2018.01.08. - 2018.02.28.

Ingyenesen megtekinthető 2018. február 28-ig.
Ferkovics József jelenleg Szombathelyen él, ahol kalandos életút után telepedett le.
Letenyén született 1961-ben, szülei még akkor elváltak, így állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz, amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte a szüleit.
Megismerte a népét, a cigány kultúrát. Pécsett képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző-és iparművészeti középiskolában, miközben vájártanuló volt Komlón.1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült, egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, azonban hiányzott neki a képzőművészeti alkotói munka, így éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel képzőművészetből, közben a főiskolát is befejezte, grafikusi diplomát szerzett, majd újra Budapestre ment és alkotott.
Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt-és portré képek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégisvan egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja. Grafikái közül az 1944-es holokausztot ábrázoló grafikai sorozatai a leghíresebbek, amelyek többször is ki voltak azok állítva a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban.
Számos tematikus és csoportos kiállításon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében és magángyűjtőknél. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.
Művészetéről és életéről, Sárga, piros, kék - Ferkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet.


 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Országos Idegennyelvű Könyvtár
1056 Budapest, Molnár u. 11.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága