Felfedező magyar vadászok

Sárospatak, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, 2012.05.11. - 2012.10.30.

A kiállításhoz kapcsolódóan ismeretterjesztő filmek is bemutatásra kerülnek és számos egyéb gyermek, illetve felnőtt programot is szervez a múzeum.

Teleki Sámuel neve nemcsak vadászként, felfedezőként is ismert világszerte. Afrika térképe, a Teleki-vulkán ma is őrzi nevét. Ő a felfedezője a Rudolf- és a Stefánia-tavaknak is. Kittenberger Kálmán afrikai útjának célja az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum számára állattani anyagot gyűjtsön. Népszerűek vadászkönyvei. Az orvosként Afrikába került Sáska Lászlót Abesszínia „Albert Schweitzere”-nek nevezik, betegek ezreit gyógyította. Sírja a Meru vulkán lábánál domborodik. Mészáros Kálmán úgyszintén Abesszíniába került az I. világháború után, ahol a fejedelem orvosaként dolgozott. 1930-tól Hailé Szelasszi császár hadseregének főorvosaként teljesítette hivatását. Széchenyi Zsigmond három földrész vadászutazójaként ismert. Kilencszer járt Afrikában, de vadászott Indiában és Alaszkában is. Könyvei 44 kiadásban közel másfél milliós példányszámban jelentek meg.

 
A kiállításhoz kapcsolódva bemutatjuk majd a Teleki-expedíció nyomában járó tudóscsoport útjáról, a Széchenyi Zsigmondról készült ismeretterjesztő filmeket számos gyermek, illetve felnőtt programot szervezünk. Lehetőségünk lesz bőven, hiszen a kiállításon bemutatásra kerülnek a híres vadászutazók mai utódai által elejtett trófeák, amelyek látványossá teszik a kiállítást.
Élménybeszámolóikat a Múzeumok éjszakáján hallhatják majd az érdeklődők.
 

CÍMKÉK: történeti kiállítás | tematikus gyűjtemény |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma
3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága