„… és kurblimadár” kiállítás

Budapest, Három Hét Galéria, 2014.04.03. - 2014.04.21.

Építész bútorok, fa festmények és kurblimadár. Három művészeti ág meglepő és különös találkozása mutatkozik be 2014. április 3-tól három héten keresztül.

 A különlegesen egyedi és sajátosan meghökkentő művészeti alkotások iránt rajongó közönség ez alkalomból Fülöp Mihály kiállítását tekinthetik meg. A festőművész, építésznek ez lesz az ötödik önálló kiállítása. Fa festményeiben és egyedi tervezésű berendezési tárgyaiban három művészeti ág találkozik. A képek témáihoz főként irodalmi alkotásokból nyer ihletet. Kedvenc szerzője Murakami Haruki japán író, akinek Kurblimadár krónikája című regénye adta az ötletet a kiállítás témájához. A festmények különlegessége, hogy fa felületre készülnek. A művész szerint a fa alap nagy flexibilitást nyújt a technikák vonatkozásában, esetenként vas tárgyak és kövek felhasználásával.
„Minden képnek külön története van, olyan hatásokból áll, ami pont arra késztetett, hogy magát a hatást létrehozzam. Engem a világ csak szubjektív szemszögből érdekel, vagyis számomra a legfontosabb maga az ember, teljes személyiségével és minden érzelmével. Éppen ezért gondolom úgy, hogy nincs szükség ruhákra, ezért jelenik meg a munkáimban a meztelenség.” – mesélte Fülöp Mihály, aki beszélt még a kiállításon bemutatásra kerülő művek hátteréről. Tea c. festményéhez Téa Obrecht amerikai írónő regényeiből átsütő kedvesség adta a motivációt az alkotáshoz. A Kurblimadár krónikája kapcsán pedig így nyilatkozott a művész:
„Mióta olvastam a regényt, azóta a fülembe berreg a kurbli madár hangja, így ez adott ihletet akkor az alkotáshoz.”
Fülöp Mihály munkáiban tökéletesen látszik az igazi, kézzelfogható anyag iránti elköteleződés, ezért munkássága a festményeken túl, egyedi tervezésű bútorokra is kiterjed, ami az October Industrial elnevezést kapta. 
„A bútorok, lámpák alapgondolata is az anyag szeretetéről szól, ahol a fa, a vas, a réz megmutatja saját arcát. Bútoraimmal megkísérelem az emberi agy legmélyéről kipiszkálni mindazt, amit a fáról, vasról, festékről tartalmaz. Mindezt a közel álló steampunk irányzat archaizálásával teszem, ahol a steam a gőzgépek korának formavilágát, anyaghasználatát idézi, a punk pedig az előrenéző, progresszív irányra utal.”
Az irodalom, a festészet és bútortervezés összefonódásából létrejött kiállítást Krasznahorkai László zenész az Újhold együttesből, Weöres Sándor megzenésített verseivel színesíti, Sárközi Csaba borász, építész dörgicsei pincéből származó boraival ízesítve. 
 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Három Hét Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága