Design Hét 2013

, Helyszín nincs megadva, 2013.09.29.

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft.

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével. A kortárs designt tehát egyszerre jellemzi a high tech és a low tech, az egyedi és a demokratikus jelleg, a magas műszaki tartalom és az esetlegesség – a Design Hét Budapest 2013 pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy látleletet adjon erről a rendkívül izgalmas folyamatról.

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2013-ban Olaszország a Design Hét Budapest díszvendége. Az évről-évre közel háromszáz együttműködő partnerrel megvalósuló és hatvanezer látogatót vonzó eseménysor keretében idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai alkotásokat felvonultató nyitókiállítás a Design Terminál kiállítóterében várja majd a látogatókat, de lesz Nyitott Stúdiók, Vásárlási akció, illetve a design túrák és a gasztro programok sora is folytatódik, míg a rendkívüli népszerűségnek örvendő, felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok köre is tovább bővül. Természetesen idén sem múlhat el az eseménysor sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2013-ban is a programsor keretén belül adják át.

A fesztivál tizedik évfordulójának megünneplése jegyében, a Magyar Formatervezési Tanács megbízásából, a Design Hét Budapest elkészítette a hazánkban első alkalommal megjelenő Budapest Design Mapet. A nyár elején megjelenő angol nyelvű térkép a főváros design értékeire irányítja a turisták figyelmét, több mint 130, tematikus csoportokba rendezett budapesti designvállalkozásról és szervezetről nyújt alapinformációkat hagyományos nyomtatott térkép, illetve sokoldalú mobil alkalmazás formájában. A jubileumi év további újdonságokat is hoz: a fesztivál friss, izgalmas arculattal jelentkezik, melynek részeként a fesztivál weboldala is megújul, a napjaink elvárásainak megfelelő formával és tartalommal nyújt majd tájékoztatást az érdeklődőknek.

Ugyancsak idei változás, hogy Halasi Rita Mária távozott a Design Hét Budapest kurátori posztjáról és feladatkörét Osvárt Judit vette át mint a fesztivál projektvezetője. Halasi Rita Mária kurátorként végzett, több mint öt évnyi alkotó munkája során az idén tizedik évébe lépő fesztivál a hazai design szakma meghatározó eseményévé vált. Osvárt Judit korábban az Elle Dekor és H.O.M.E. magazinok főszerkesztőjeként volt ismert, az elmúlt években a Boook Kiadó egyik tulajdonosaként, valamint kommunikációs szakértőként dolgozott.

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Helyszín nincs megadva
Helyszín címe nincs megadva

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága