Caroline Walker - Tom Gidley

Budapest, Budapest Art Factory, 2014.09.26. - 2014.10.08.

A BAF szeptemberben vendégművész, Caroline Walker (UK) "Bathhouse" és Tom Gidley (UK) "Receptors and Signals" tárlatát mutatja be. Megnyitó 2014. szeptember 26-án, pénteken este 6 órakor.

A Budapest Art Factory (BAF) örömmel mutatja be két vendégművész, Caroline Walker (UK) és Tom Gidley (UK) szeptemberi művész rezidensek tárlatát. A rezidencia program ideje alatt elkészült munkák a Bathhouse és a Receptors and Signals című kiállítások keretében kerülnek bemutatásra a BAF kiállítóterében. Az esemény ideje alatt a BAF állandó művészeinek - Csurka Eszter, Kucsora Márta, Juhász Dóra, Herman Levente és Szász Sándor – műtermei is látogathatóak lesznek.

Caroline Walker (született 1982, Dunfermline, Skócia) a Glasgow School of Art-on (BA) és a londoni Royal College of Art-on (MA) végezte tanulmányait festészet szakon. Walkert korábban a John Moores Festészeti Díjra, a Jerwood Kortárs Festők, valamint a Threadneedle Díjra jelölték. Rendszeres jelleggel állít ki az Egyesült Királyságon belül illetve külföldön; munkáit a közönség Londonban, Bukarestben, New Yorkban, Milánóban láthatta egyéni kiállítások formájában. Csoportos tárlatok keretében az V. Prágai Biennálén illetve a MAC - Midlands Art Centre-ben (Birmingham, 2011) „Some Domestic Incidents”, továbbá a debreceni MODEM „Alkony - a figuratív festészet nemzetközi tendenciái” (2012) címmel kerültek művei bemutatásra. A Sainsbury Centre for Visual Arts-ban (Norwich) a „Reality: Modern and Contemporary British Painting” csoportos kiállításon szerepelnek alkotásai. Novemberben a milánói Project B galériában másodjára nyílik egyéni kiállítása.

Tom Gidley (született 1968, Birmingham, Anglia) a londoni Central St Martins College of Art-on végezte művészeti tanulmányait (BA, MA). Az Egyesült Királyságon belül és nemzetközileg is rendszeresen állítják ki munkáit, többek között Londonban, New York-ban, Hollandiában, Olaszországban és Kanadában. 2005-ben jelent meg első regénye, a ’Stunning Lofts’, a párizsi Metronome Press gondozásában, illetve a közelmúltban fejezte be második alkotását ’Peasouper’ címmel. Művei jelenleg a liverpooli Model Galériában láthatóak a ’TOMTOM’ című tárlaton. Októberben a Toni Ferrer által kurált kiállításon találkozhatunk munkáival a londoni Hanmi Galériában, novemberben kerámiái egy csoportos kiállításon szerepelnek a londoni Limoncello Galériában.
 
Női alkotóként, Walkert a női nem ábrázolásának elterjedése foglalkoztatja, amely a képalkotás történelme folyamán túlnyomórészt az ellenkező nem munkájára vezethető vissza. Női archetípusok azonosításán és vizsgálatán keresztül azt kutatja, hogyan viszonyulnak alakjai különböző helyszínekhez - legyen az luxus enteriőr vagy pompás külső tér. Magyarországon töltött ideje alatt Budapest termál fürdőire irányult figyelme. Míg munkái általában gondosan megtervezett jeleneteket örökítenek meg magánterületek helyszínein, jelen kiállításának darabjai saját megfigyelésének lenyomatai, amelyek a fürdőzésre, mint nyilvános cselekvésre fókuszálnak, továbbá azt feszegetik, mit jelent ez a környezet nőknek, főként, mint közösségi hely. Alkotásai ezen kívül a szirén, hableány vagy vízi nimfák mitológiai alakjait és egyéb víz és női nemet összekötő toposzt is sejtetnek.
 
Tom Gidley szerteágazó művészete magában foglalja a festészetet, szobrászatot, videoinstalláció- készítést és írást. Pszichológiai portrék képezik műveinek tárgyát; vásznain a központi alakot gyakran környezetének elemei elözönlik, elnyelik; mintha részben hiányozna, épphogy lenne csak jelen a valóságban. Közvetlenül egyesíti festményeit kerámia tárgyaival, amelyek felismerhető formák gazdag gyűjteménye – organizmusok, írott szövegek, arcok, maszkok és testi szervek – ám csupán szuggesztív formában vannak jelen, sosem nyerve behatárolható alakot. Inkább gondolatok előmozdítói, önmagukon túl mutatva, rejtelmek érzékeltetői. Gidley számára maga a mű a kép és tárgy közti űr, amely szabad értelmezésre invitál.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Budapest Art Factory
1138 Budapest, Váci út 152-156.

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága