Beszélgetés a "Szó és kép" kiállítás külföldi művészeivel

Budapest, Vasarely Múzeum, 2014.02.07.

A SZÓ és KÉP tárlat kísérőrendezvényeként, február 7-én 18 órakor pedig a kiállítás kurátorai külföldi kiállító művészekkel, John Christie-vel, Ian Tysonnal, Josef Linschingerrel, valamint Erdész Lászlóval beszélgetnek.

Bálványos Levente és Franz Riedl kiállításának finisszázsa egyben a két nappal korábban megnyílt új kiállítás, a Szó és kép kísérőprogramjának eseménye is. Az új tárlaton kiállító külföldi művészek közül John Christie, Ian Tyson és Josef Linschinger is a múzeumba látogatnak ezen a napon és pályájukról, friss terveikről, az általuk képviselt műfajok nemzetközi pozícióiról beszélgetnek a kiállítás két kurátorával, Maurer Dórával és Nemes Judith-tal, akiknek munkái számos más hazai és külföldi művész mellett ugyancsak szerepelnek a tárlaton. Részt vesz a kötetlen beszélgetésen a neves szentendrei galerista, a művészmappák kiadójaként és gyűjtőjeként is ismert Erdész László is.

John Christie 1945-ben született, 1975 óta több mint 20, kis példányszámban megjelent művészkönyvet tervezett egyedül illetve művészbarátaival közösen. Ezeket részben a művészkönyvekre szakosodott londoni székhelyű Circle Press, részben ő maga jelentette meg. Leghíresebb munkája a John Bergerrel közösen megalkotott, számos díjat nyert „I Send You This Cadmium Red”. Ugyancsak Bergerrel, valamint Jean Mohrral közösen számos filmet is rendezett és fényképezett a BBC számára, melyek többek között a British Library-ben őrzött irodalmi kéziratokon alapulnak. Christie munkáit olyan neves intézmények őrzik, mint a Tate, a Victoria & Albert Múzeum vagy a Yale Center for British Art.

Az ugyancsak brit, de hosszabb ideje a franciaországi Vaucluse-ban élő Ian Tyson 1933-ban született, 1961 óta kiállító művész. Hozzájárulása a modern könyvművészet fejlődéséhez grafikusként, dizájnerként, tipográfusként és kiadóként egyaránt jelentős. Ismert költőkkel, többek között Jerome Rothenberggel és Jackson Mac Low-val együttműködve a szöveg és annak vizuális prezentációja közötti kapcsolatokat vizsgálja. Munkáit saját kiadói, a Tetrad Press (1970-1995) és az ed.it (1995- ) jelentetik meg. Alkotásainak legnagyobb, köztulajdonban lévő kollekcióját a londoni British Library őrzi.

Az 1945-ben született osztrák Josef Linschinger munkáival már korábban is találkozhattak a budapesti tárlatlátogatók. Pályájának első fontos állomását konkrét-konstruktív munkák jelentették; az elmúlt negyedszázadban figyelme a vizuális-konceptuális költészet felé fordult. A mostani tárlaton egy Eugen Gomringerrel, a konkrét vers atyjával közös munkája lesz látható. Linschinger munkái többek között a bécsi Albertina és a konkrét művészet ingolstadti múzeuma gyűjteményét gyarapítják. Jelentős művészetszervezői és oktatói tevékenysége is; többek között ő az alapítója a konkrét művészet 1990 óta működő Gmundeni Szimpóziumának.

Az informális beszélgetés február 7-én 18 órakor kezdődik a Vasarely Múzeumban, arra minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vasarely Múzeum
1030 Budapest, Szentélek tér 6.

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága