Beszélgetés a "Szó és kép" kiállítás külföldi művészeivel

Budapest, Vasarely Múzeum, 2014.02.07.

A SZÓ és KÉP tárlat kísérőrendezvényeként, február 7-én 18 órakor pedig a kiállítás kurátorai külföldi kiállító művészekkel, John Christie-vel, Ian Tysonnal, Josef Linschingerrel, valamint Erdész Lászlóval beszélgetnek.

Bálványos Levente és Franz Riedl kiállításának finisszázsa egyben a két nappal korábban megnyílt új kiállítás, a Szó és kép kísérőprogramjának eseménye is. Az új tárlaton kiállító külföldi művészek közül John Christie, Ian Tyson és Josef Linschinger is a múzeumba látogatnak ezen a napon és pályájukról, friss terveikről, az általuk képviselt műfajok nemzetközi pozícióiról beszélgetnek a kiállítás két kurátorával, Maurer Dórával és Nemes Judith-tal, akiknek munkái számos más hazai és külföldi művész mellett ugyancsak szerepelnek a tárlaton. Részt vesz a kötetlen beszélgetésen a neves szentendrei galerista, a művészmappák kiadójaként és gyűjtőjeként is ismert Erdész László is.

John Christie 1945-ben született, 1975 óta több mint 20, kis példányszámban megjelent művészkönyvet tervezett egyedül illetve művészbarátaival közösen. Ezeket részben a művészkönyvekre szakosodott londoni székhelyű Circle Press, részben ő maga jelentette meg. Leghíresebb munkája a John Bergerrel közösen megalkotott, számos díjat nyert „I Send You This Cadmium Red”. Ugyancsak Bergerrel, valamint Jean Mohrral közösen számos filmet is rendezett és fényképezett a BBC számára, melyek többek között a British Library-ben őrzött irodalmi kéziratokon alapulnak. Christie munkáit olyan neves intézmények őrzik, mint a Tate, a Victoria & Albert Múzeum vagy a Yale Center for British Art.

Az ugyancsak brit, de hosszabb ideje a franciaországi Vaucluse-ban élő Ian Tyson 1933-ban született, 1961 óta kiállító művész. Hozzájárulása a modern könyvművészet fejlődéséhez grafikusként, dizájnerként, tipográfusként és kiadóként egyaránt jelentős. Ismert költőkkel, többek között Jerome Rothenberggel és Jackson Mac Low-val együttműködve a szöveg és annak vizuális prezentációja közötti kapcsolatokat vizsgálja. Munkáit saját kiadói, a Tetrad Press (1970-1995) és az ed.it (1995- ) jelentetik meg. Alkotásainak legnagyobb, köztulajdonban lévő kollekcióját a londoni British Library őrzi.

Az 1945-ben született osztrák Josef Linschinger munkáival már korábban is találkozhattak a budapesti tárlatlátogatók. Pályájának első fontos állomását konkrét-konstruktív munkák jelentették; az elmúlt negyedszázadban figyelme a vizuális-konceptuális költészet felé fordult. A mostani tárlaton egy Eugen Gomringerrel, a konkrét vers atyjával közös munkája lesz látható. Linschinger munkái többek között a bécsi Albertina és a konkrét művészet ingolstadti múzeuma gyűjteményét gyarapítják. Jelentős művészetszervezői és oktatói tevékenysége is; többek között ő az alapítója a konkrét művészet 1990 óta működő Gmundeni Szimpóziumának.

Az informális beszélgetés február 7-én 18 órakor kezdődik a Vasarely Múzeumban, arra minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Vasarely Múzeum
1030 Budapest, Szentélek tér 6.

Tudj meg többet
Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága