Bakonyi Bence: Észlelés

Budapest, Várfok Project Room, 2014.04.17. - 2014.05.17.

A Várfok Galéria művészköréhez újonnan csatlakozott fiatal fotográfus, Bakonyi Bence legújabb sorozata.

Bakonyi Bence (1991, Keszthely) Észlelés című sorozata, mely pár hónapja egy hongkongi galériában került először bemutatásra, 2013-ban készült a Góbi sivatagban. Kína után most a hazai közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni a huszonhárom éves, MOME-n éppen diplomázó alkotó legújabb munkáit. 

Észlelés, a valóság érzékelése, az egyén közösséghez és környezethez való viszonya kerül itt kibontásra letisztult, festői kompozíciók keretében. Betonutakkal szabdalt, kamerával megfigyelt, mégis végtelen, tágas fehérségbe vesző sivatagi táj tárul elénk, benne kínai turisták színes, egymást hangyamódra követő csoportjaival. Abszurditás és rácsodálkozás.

Bakonyi Bence egy évet töltött Ázsiában, ezen belül öt hónapot Kínában, a Shanghai Normal University fotográfia szakán ösztöndíjjal. Mindvégig a kínai emberek mentalitását és nehezen megközelíthető, zárt világát kutatta, mely kísérletei az Észlelés sorozatában összpontosultak.

A képeket nézve tanúi lehetünk az individuum teljes feloldódásának, kontrollálhatóságának a tömeg lélektanában, valamint a fejlett civilizációk határokat nem ismerő terjeszkedésének, mely még az eddig korlátlannak hitt sivatagra is kiterjeszti hatalmát. Mégis, a képek negatív végkicsengése elmarad, a színes alakok elégedettségét látva tudatosul bennünk, ez a természetes közeg számukra. Így lesz úrrá derültség a befogadón is, amint kétkedve szemügyre veszi a részleteket: az emberek színes láncolatát, a távolba vesző tevekaraván tovatűnő vonalát, a bérelt narancssárga csizmák rikító foltjait, a betonutak architektúráját, melyek mind izgalmas kontrasztot alkotnak a sivatagi homok mindent körülölelő megfoghatatlan halmazával és a szürrealitás mezsgyéjére sodorják a kompozíciókat.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága