BÁB-EL

Budapest, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 2014.09.18. - 2014.12.19.

Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatóinak munkáiból Pécs után most végre a fővárosban.

„A bábtervezés összetett, sokoldalú tudást igényel. Maga a báb – egyfajta szintézis. Benne rejlik egy bizonyos dramaturgiai karakter, ami életre kel a színpadon. A bábtervezéshez szobrászati készség, anyagismeret és bábmechanikai tudás szükséges. A tradicionális bábtechnika ismeretével rendelkező tervező új bábtípusokat, új mechanikai megoldásokat tud létrehozni a dramaturgia maximális kiszolgálásához. 
 
A báb helyettesíti a színészt a színpadtérben, de ez nem azonos a másolással. Nem tervezünk kis naturális emberfigurákat, vagy naturális állatokat. A báb, a méreténél, az anyagánál, a mozgásánál, illetve a karakter hordozásánál fogva egy stilizáció, mely sokkal gazdagabb, új formavilágával segít a szereplő megformálásában. 
 
Egy báb elkészítéséhez sokféle anyagra van szükség: természetes anyagok, műanyagok, papír, fém, bőr, stb. A kísérletező kedvű bábtervező minden új anyagot kipróbál munkája során. Színházi előadáshoz bábot tervezni – játék, kísérlet, képző- és iparművészet egyben.„         Orosz Klaudia
Hogyan zajlik a bábtervezési folyamat? Miként kap végső formát egy-egy ötlet, elképzelés? A kiállításon betekintést nyerhetünk a színrevitelt megelőző munkálatokba. Megismerhetjük a bábok és díszletek készítésének technikáit, mozgatási mechanizmusokat, és természetesen a végeredményt, magukat a bábokat, születésük legkülönfélébb fázisaiban.
 
A Pécsi Országos Színházi Találkozón már látható volt ez a kiállítás egy kicsit más formában, de ugyanezzel a címmel. Most a budapestiek is betekinthetnek a bábok különös világába. (Közreműködők: Orosz Klaudia, Juhász Tibor)
 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
1013 Budapest, Krisztina körút 57.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága