BÁB-EL

Budapest, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 2014.09.18. - 2014.12.19.

Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatóinak munkáiból Pécs után most végre a fővárosban.

„A bábtervezés összetett, sokoldalú tudást igényel. Maga a báb – egyfajta szintézis. Benne rejlik egy bizonyos dramaturgiai karakter, ami életre kel a színpadon. A bábtervezéshez szobrászati készség, anyagismeret és bábmechanikai tudás szükséges. A tradicionális bábtechnika ismeretével rendelkező tervező új bábtípusokat, új mechanikai megoldásokat tud létrehozni a dramaturgia maximális kiszolgálásához. 
 
A báb helyettesíti a színészt a színpadtérben, de ez nem azonos a másolással. Nem tervezünk kis naturális emberfigurákat, vagy naturális állatokat. A báb, a méreténél, az anyagánál, a mozgásánál, illetve a karakter hordozásánál fogva egy stilizáció, mely sokkal gazdagabb, új formavilágával segít a szereplő megformálásában. 
 
Egy báb elkészítéséhez sokféle anyagra van szükség: természetes anyagok, műanyagok, papír, fém, bőr, stb. A kísérletező kedvű bábtervező minden új anyagot kipróbál munkája során. Színházi előadáshoz bábot tervezni – játék, kísérlet, képző- és iparművészet egyben.„         Orosz Klaudia
Hogyan zajlik a bábtervezési folyamat? Miként kap végső formát egy-egy ötlet, elképzelés? A kiállításon betekintést nyerhetünk a színrevitelt megelőző munkálatokba. Megismerhetjük a bábok és díszletek készítésének technikáit, mozgatási mechanizmusokat, és természetesen a végeredményt, magukat a bábokat, születésük legkülönfélébb fázisaiban.
 
A Pécsi Országos Színházi Találkozón már látható volt ez a kiállítás egy kicsit más formában, de ugyanezzel a címmel. Most a budapestiek is betekinthetnek a bábok különös világába. (Közreműködők: Orosz Klaudia, Juhász Tibor)
 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
1013 Budapest, Krisztina körút 57.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága