Art Deco a pusztán

Debrecen, Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ, 2016.12.08. - 2017.02.26.

Sajó István, a hazai modern építészet egyik úttörője munkásságát bemutató kiállítás nyílik december 8-án 17 órakor a MODEM-ben, ahol a hagyományos dokumentumok és fotók mellett interaktív, digitális elemekkel is találkozhat a közönség. A tárlat egyik érdekessége Sajó dolgozószobája, amit az általa tervezett art deco bútorokkal és tárgyakkal rendezünk be.

A kiállítás kurátora: Szoboszlai Lilla és Térey János.

A megnyitón köszöntőt mond: Angi János, a Déri Múzeum igazgatója; a kiállítást megnyitja: Ferkai András építészettörténész, a MOME Design és Művészettörténet Tanszékének vezetője; közreműködik: Törőcsik Franciska színművész, Sajó István dédunokája és Térey János költő.

 

Sajó István

Debrecenben született a millennium évében, asszimiláns zsidó polgárcsaládban. Bár Amerikában nagy karriert futott be, honvágyával küzdve mégis hazajött az alföldre, és a többnyire földszintes cívisutcák népi klasszicista polgárházai között megépítette izgalmas, tágas, korszerű art deco épületeit. Ízig-vérig debreceni volt. A középületeket ingyen tervezte, a magánvillák terveiből –, amelyek közül több is megmaradt a Simonyi úton – tartotta fenn családját. Felnőttként áttért az evangélikus hitre, mégis koncentrációs táborba vitték, ahonnan csodával határos módon, az egész család visszatért. A háború után a bombatámadást ért református nagytemplom rekonstrukcióját vezette, de ő tervezte a pályaudvar különleges szerkezetű betonhéját is. Nem csak kalandos élete, de halála is szép volt: az általa tervezett stadionban halt meg. Bevett szokás szerint sohasem kezdődött mérkőzés, amíg el nem foglalta helyét a tribünön. Aznap, 1961. március 11-én ugyancsak egy futballmeccs nézőjeként volt jelen, amikor utoljára dobbant a szíve. A tervező emlékének a következő találkozón néma fölállással adóztak a jelenlévők.  
 

CÍMKÉK: művészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ
Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága