Arcrejtők

Budapest, LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria, 2017.02.16. - 2017.03.16.

"Alapvetően a farsangi szezonra hangoltuk a tematikát, de ezen túl is a portréábrázolás új útjai, kortárs hajtásait szeretnénk feltérképezni változatos műfajú alkotásokon keresztül. A kiállításra kerülő videó-installáció, grafika, fotó, festmény, szobor, objekt jellegű munkák megmutatják, hogy az emberben milyen mélyen gyökerezik a vágy az identitásváltásra, kipróbálni más személyiségeket, a saját énünk tükrét az arcot elrejtve próbáljunk érvényesülni a karrierünk során, magánéletünkben, vagy akár csak a hétköznapok egyhangúságát magunk mögött hagyva, ideig-óráig kikapcsolódni.
 
Téli ünnepeinkben egyszerre van jelen a meghaló és újra feltámadó természet, a káosz és a rend párharca, a felnőtté válás, a szerelem, a termékenység és a házasság motívuma, valamint a szerencse és a szerencsétlenség, tehát a kiszámíthatatlan sors, amely ellen hiába lázadunk.  A farsang a német mesélni, pajkosságot űzni szóból eredve, a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. Pontos időpontja és elnevezése országonként változik. Egykoron ezek a pogány ünnepek és szertartások véresek voltak, szinte minden esetben emberáldozattal végződtek. A saturnaliák tragikus hősét például sorshúzással választották ki. Életének utolsó heteit abban a tudatban töltötte, hogy a végzetes óra eljöveteléig o az ünnepség királya, akinek mindenki engedelmességgel tartozik és mindent megkap, amit csak megkíván, de a saturnalia végeztével önkezével kell véget vetnie életének. Halálával azonban lezárul a zűrzavar ideje és megszületik az új rend. Így pl. az olasz karnevál a "Hús, isten veled ! " ( carne-vale ) szólamból származik. E hagyományt a keresztény egyház nem volt képes a nép tudatából kiirtani és így kénytelen volt e pogány-kori ünnepekre keresztény színezetet ruházni. Az egyik legfontosabb, legelterjedtebb hagyomány, hogy álarc mögé rejtőzzünk."
 
Kiállító művészek: Jagicza Patrícia, Kupcsik Adrián, Gaál József, Tettamanti Ádám, Silvia Manazza, Tomasz Piars,Chilf Mária, Magyarics Tibor, Michal Janowski, Perlaki Gergely, Erdei Krisztina.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Neved:
Publikus.
Email címed:
Nem publikus.
Beszámolód címe*:
Beszámolód*:
Nem szeretjük a spam-eket. Kérjük, írd be az alábbi ellenőrző kódot:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Az élménybeszámolás részleteiről a KiállításJárók menüpontban olvashatsz. Megadott adataidat Adatvédemli irányelveink szerint kezeljük.

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria
1061 Budapest, Andrássy út 32.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága