Arcok a piacról

Esztergom, Duna Múzeum, 2016.02.01. - 2016.03.06.

Kifejezetten erre a kiállításra készült anyaggal, grafikusként mutatkozik be Bognár Géza a Duna Múzeum idei első időszaki tárlatán

"1954-ben születtem Esztergomban, az Esztergom-kertvárosi technikumban érettségiztem. A vegyipari gépész szakma eléggé tévútnak bizonyult, a négy évet végigrajzoltam. Az órákon készült rajzaimból állt össze az első kiállításom 1973-ban.

Érettségi után az aranyműves szakmát tanultam ki, de a rajzolás az itteni éveimet is végigkísérte. Aranyműves mesterem figyelt fel a grafikáimra, és ajánlott be a Magvető Kiadó művészeti szerkesztőjének, aki a mentorom is lett egyben. Nyolc évig készítettem illusztrációkat, grafikáim főként a rakéta regényújságban jelentek meg, de könyveket is illusztráltam – Hasek: Svejk a derék katona, Karinthy: Emberke tragédiája, Italo Calvino: Kettészelt őrgróf, Jack London, Mikszáth és még jó néhány író művét.

Mesteremnek egy csodás embert, Furlán Ferencet tekintem. Az a szerencse adatott meg, hogy együtt tevékenykedhettem vele a dorogi művelődési házban. Az esztergomi, dorogi és dömösi galériában voltak egyéni kiállításaim a többi, csoportos mellett.

Harminc évig ékszerészmesterként dolgoztam, és ezalatt szinte teljesen elhanyagoltam a rajzolást. Két nagyszerű ember, Szepesi Balázs unokaöcsém és Brassai Gabriella festőművész ráhatására vettem kezembe újból a ceruzát. Hálás vagyok érte, mert ismét érzem a rajzolás adta lelki békét."

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Duna Múzeum
Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága