A golyóstolltól az automata sebességváltóig - Bíró László József emlékkiállítás

Budapest, Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, 2017.06.15. - 2017.08.31.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad ugyanis otthont annak a vándorkiállításnak, mely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel és tekinti át. A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egyik kiemelt feladata, hogy bemutassa azokat a magyar feltalálókat, kreatív fejlesztőket, akik hatással voltak a tudomány és a technika világára.  
Bíró a felfedezés pillanatáról így ír könyvében: "Folyton az járt a fejemben: nem alkothatnék-e én is valami hasonlót egy hordozható készülék formájában? Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, mely egy író-szerszámba alkalmazható, és melynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron Henger helyett tehát valami másra van szükségem, egy olyan idomra, mely minden irányban egyformán gördülhet. Mivel helyettesítsem hát a hengert? Villámcsapásként futott végig agyamon a megoldás: golyóval!!"  
 
Az ötlet, hogy a tintát egy vékony csövön elhelyezett golyó vigye fel a papírra ugyan nem Bírótól származik, hiszen John Laud jó ötven évvel korábban szabadalmaztatott hasonló találmányt Amerikában, ám Bíró volt az, aki tökéletesítette a módszert, feltaláló társával, Goy Andorral közösen. Bár a második világháború szétszakította a feltaláló párost, közös találmányuk mégis örökre nyomot hagyott. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.  
Az emigrálása előtt a II. kerületben lakó Bíró László nevéhez fűződő világhírű találmány történetét bemutató kiállítás - melyen a magyar polihisztor-feltaláló lánya, az Argentínában élő Biro Mariana is tiszteletét teszi - Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával. Rácz Sándor kutatómunkája során az országban eddig mindössze egy Bíró tollat lelt fel, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás | művészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Budapest II. ker. 1027 Bem József. u. 20.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága