A golyóstolltól az automata sebességváltóig - Bíró László József emlékkiállítás

Budapest, Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, 2017.06.15. - 2017.08.31.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad ugyanis otthont annak a vándorkiállításnak, mely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel és tekinti át. A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egyik kiemelt feladata, hogy bemutassa azokat a magyar feltalálókat, kreatív fejlesztőket, akik hatással voltak a tudomány és a technika világára.  
Bíró a felfedezés pillanatáról így ír könyvében: "Folyton az járt a fejemben: nem alkothatnék-e én is valami hasonlót egy hordozható készülék formájában? Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, mely egy író-szerszámba alkalmazható, és melynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron Henger helyett tehát valami másra van szükségem, egy olyan idomra, mely minden irányban egyformán gördülhet. Mivel helyettesítsem hát a hengert? Villámcsapásként futott végig agyamon a megoldás: golyóval!!"  
 
Az ötlet, hogy a tintát egy vékony csövön elhelyezett golyó vigye fel a papírra ugyan nem Bírótól származik, hiszen John Laud jó ötven évvel korábban szabadalmaztatott hasonló találmányt Amerikában, ám Bíró volt az, aki tökéletesítette a módszert, feltaláló társával, Goy Andorral közösen. Bár a második világháború szétszakította a feltaláló párost, közös találmányuk mégis örökre nyomot hagyott. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.  
Az emigrálása előtt a II. kerületben lakó Bíró László nevéhez fűződő világhírű találmány történetét bemutató kiállítás - melyen a magyar polihisztor-feltaláló lánya, az Argentínában élő Biro Mariana is tiszteletét teszi - Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával. Rácz Sándor kutatómunkája során az országban eddig mindössze egy Bíró tollat lelt fel, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás | művészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Budapest II. ker. 1027 Bem József. u. 20.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága