A döntés - az érzékszervekre ható kiállítás

Székesfehérvár, Csók István Képtár, 2017.01.22. - 2017.04.30.

Somogyi Győző, a Nemzet Művészének százhuszonhét festményéből, Párkányi Raab Péter hatvanhat fotografikájából, tér-, fény- és illatinstallációból és Tóth Norbert kurátori koncepciójából felépülő kortárs kiállítás nyílik Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. 
A hazánkban egyedülálló kiállítás 2017. január 23-tól április 30-ig látogatható.
 
A Döntés című kiállítás arra az erkölcsi és morális döntésre készteti, értékválasztásra sarkallja a látogatót, melyre minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb választ kell adnia. Dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. A kettő között a halogatások, kifogások és magyarázkodások világa létezik, csak innen kilépve lehet dönteni és a jövőt építők, vagy az azt lebontók oldalára állni. A kiállítás úgy keres megoldást az európai kultúra megőrzésére és megélésére, hogy évezredes nemzeti válaszokból építkezve hozza döntéshelyzetbe a látogató egyéneket, közösségeket.
 
A kiállítás egy utazás a fenevad szorítása és a hősök dicsősége között az áhított világ felé, valamint a választás és a döntés helye annak a csodának a létrejöttéhez, melyet minden ember, közösség és ezáltal minden nemzet magában hordoz, hogy összekösse az eget és a földet, a természetet és a Teremtőt.
 
A kiállítás két tematikus egységből áll: a Csók István Képtár földszinti előcsarnokában Somogyi Győző korábbi, Székesfehérvárhoz kapcsolódó alkotásaiból válogat a tárlat, a képtár emeleti részén pedig maga A Döntés című kiállítás látható. Itt az előtérből egy fényzsilipen át egy fekete, félhomályos térbe érkezik a tárlatlátogató, a térben pedig 66 fotógrafikán a fenevad jelenik meg, hatvanhat félhomályban rejtőzködő álarc, melynek szorításában létezik a profán világ. A terem közepén álló fehér kápolna külső falain egy száz festményből álló galériában sorakoznak a hősök, a nemzet lelkiismeretének őrzői, akik életüket és vérüket adták a haza dicsőségéért; a kápolna fényárban úszó belsejében, a szakrális térben pedig az Árpád-ház szentjeinek közel harminc világító táblája várja a látogatókat. A képi megjelenítést innovatív fény- és illathatások erősítik.
 
A komplex kiállítás több külhoni magyar oktatási és művészeti közösséggel együttműködésben valósul meg. A közreműködő partnerek kiemelt szerepet kaptak a kiállítás előkészítésében, szervezésében, illetve a kiállítás ideje alatt zajló előadások megvalósításában. Mindemellett a tárlat szervezői az egységes nemzetben való gondolkodást és cselekvést, továbbá a korosztályok közötti párbeszéd aktív elősegítését kívánják erősíteni. A közös munka eredményei a kiállítás honlapján, közösségi oldalán keresztül hozzáférhetőek és megoszthatóak lesznek.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Csók István Képtár
8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága