A döntés - az érzékszervekre ható kiállítás

Székesfehérvár, Csók István Képtár, 2017.01.22. - 2017.04.30.

Somogyi Győző, a Nemzet Művészének százhuszonhét festményéből, Párkányi Raab Péter hatvanhat fotografikájából, tér-, fény- és illatinstallációból és Tóth Norbert kurátori koncepciójából felépülő kortárs kiállítás nyílik Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. 
A hazánkban egyedülálló kiállítás 2017. január 23-tól április 30-ig látogatható.
 
A Döntés című kiállítás arra az erkölcsi és morális döntésre készteti, értékválasztásra sarkallja a látogatót, melyre minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb választ kell adnia. Dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. A kettő között a halogatások, kifogások és magyarázkodások világa létezik, csak innen kilépve lehet dönteni és a jövőt építők, vagy az azt lebontók oldalára állni. A kiállítás úgy keres megoldást az európai kultúra megőrzésére és megélésére, hogy évezredes nemzeti válaszokból építkezve hozza döntéshelyzetbe a látogató egyéneket, közösségeket.
 
A kiállítás egy utazás a fenevad szorítása és a hősök dicsősége között az áhított világ felé, valamint a választás és a döntés helye annak a csodának a létrejöttéhez, melyet minden ember, közösség és ezáltal minden nemzet magában hordoz, hogy összekösse az eget és a földet, a természetet és a Teremtőt.
 
A kiállítás két tematikus egységből áll: a Csók István Képtár földszinti előcsarnokában Somogyi Győző korábbi, Székesfehérvárhoz kapcsolódó alkotásaiból válogat a tárlat, a képtár emeleti részén pedig maga A Döntés című kiállítás látható. Itt az előtérből egy fényzsilipen át egy fekete, félhomályos térbe érkezik a tárlatlátogató, a térben pedig 66 fotógrafikán a fenevad jelenik meg, hatvanhat félhomályban rejtőzködő álarc, melynek szorításában létezik a profán világ. A terem közepén álló fehér kápolna külső falain egy száz festményből álló galériában sorakoznak a hősök, a nemzet lelkiismeretének őrzői, akik életüket és vérüket adták a haza dicsőségéért; a kápolna fényárban úszó belsejében, a szakrális térben pedig az Árpád-ház szentjeinek közel harminc világító táblája várja a látogatókat. A képi megjelenítést innovatív fény- és illathatások erősítik.
 
A komplex kiállítás több külhoni magyar oktatási és művészeti közösséggel együttműködésben valósul meg. A közreműködő partnerek kiemelt szerepet kaptak a kiállítás előkészítésében, szervezésében, illetve a kiállítás ideje alatt zajló előadások megvalósításában. Mindemellett a tárlat szervezői az egységes nemzetben való gondolkodást és cselekvést, továbbá a korosztályok közötti párbeszéd aktív elősegítését kívánják erősíteni. A közös munka eredményei a kiállítás honlapján, közösségi oldalán keresztül hozzáférhetőek és megoszthatóak lesznek.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Csók István Képtár
8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága