A debreceni ajtók - Fotókiállítás Szabó Magda születésének 100. évfordulójára

Debrecen, Kölcsey Központ, 2017.07.14. - 2017.08.14.

Az EKF Debrecen 2023 Programiroda és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett A Debreceni Ajtók című fotópályázat ez év februári kiírásának célja, hogy több művészeti ágat összekapcsolva egy gondolatébresztő fotóművészeti válogatással méltó módon megemlékezzünk Szabó Magda debreceni író születésének 100. évfordulójáról.  
 
A téma meghatározása, A debreceni ajtók, rendkívül tág értelmezési lehetőséget engedett az alkotóknak. Kapcsolódhattak Debrecen, a falak nélküli, hat kapuval és hat ajtóval körbevett középkori mezőváros rituális tereihez, Szabó Magda regényeinek valós vagy fiktív helyszíneihez, szereplőihez, de akár egyéni életutak nyitott vagy zárt kapuihoz. Legfontosabb kritériumunk szerint olyan pályamunkákat vártunk, amelyek ajtót nyitnak egy másik világba és túlmutatva a fényképészet tárgyiasító gesztusán, élő, önálló teret hoznak létre a néző számára.  
 
A végeredmény egy átütő erejű kiállítási anyag, mely szorosabb rokonságot mutat Szabó Magda életművével, mint azt reméltük. Szabó Magda, aki költőként kezdte pályafutását, regényeiben és novelláiban olyan drámai sűrítettséget valósított meg, amelyet keveseknek sikerült narratív szövegben. Írásai kitörölhetetlen koncentrátumai lettek a kornak. Kinek ne jelenne meg Emerenc sűrű alakja, aki meghallja Az ajtó címet " Az ajtó " egy metafora, akárcsak a többi Szabó Magda mű címe. Paul de Man meghatározása szerint a metafora jelentése, hogy nem jelent semmi határozottat. Szilágyi Lenke vagy Baloghné dr. Kovács Matild fotókölteményein érezzük az atomszférát, de egészen illékony, megfoghatatlan módon.  
 
A nézőtől annyit kérünk, akárcsak egy Szabó Magda regény olvasása során, hogy engedje át magát a kép alkotta világnak, mártózzon meg benne és hagyja, hogy a művész a kisszerű, hétköznapi tárgyakat és testeket vele együtt felemelje.  
 
Kiállító alkotók: Gáti György, Hupján Attila, Szilágyi Lenke, Rékasi Attila, Baloghné dr. Kovács Matild, Gál András, Kocsis István Tamás, Kozák Albert, Süli István, Milos József.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás | művészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Kölcsey Központ
4028 Debrecen, Hunyadi u. 1–3.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága